Srđan Marković, Foto: Prinstcreen/Youtube/PRVA

OBRATITE PAŽNJU

DOKTOR SRĐAN OTKRIO ŠTA SE DEŠAVA KAD PRORADI ČIR NA ŽELUCU: Simptomi su SVE GORI I GORI, a javlja se posle...

"Kada simptomi traju dugo, što može da dovede do suženja želuca, I to se rešava hirurški", objasnio je doktor i osvrnuo se na dodatne simptome.

Objavljeno: 31.01.2024. 09:58h

Mučnina, gorušica, slab ili loš apetit, porblemi sa varenjem i bol samo su neki od simptoma nimalo prijatnog zdravstvenog stanja -čira na želucu. Zbog čega nastaje čir na želucu o i kako se leči, gostujući na Prva TV gastroenterolog dr Srđan Marković.

"Čir dvanaestopalačnog creva i želuca češći je kod ljudi sa velikim stresom i anksioznošću. Da li neka osoba ima čir utvrđuje se gastroskopijom, čime se pregledaju jednjak, želudac i dvanaestopalačno crevo", počeo je Marković, a potom otkrio koji su okidači za dobijanje čireva.

"Stres može da pospeši lučenje hlorovodonične kiseline u želucu, koje ako ima u višku, može da nagriza sluzokožu želuca i dvanaestopalačnog creva i da napravi tu grizlicu, odnosno čir, a stres dodatno povećava lučenje te kiseline, i samim tim povećava mogućnost za dobijanje čira. Nije samo stres faktor, tu su takođe i drugi faktori, recimo cigarete, alkohol, heliko bakterija, koja je najveći uzročnik ovakve pojave", istakao je lekar,

foto: Profimedia

Mogu da se jave hronični bolovi koji su lokalizovani u regiji želuca. Javlja se bol u trbuhu, pečenje, žarenje, tu je i gorušica. Doktor dodaje takođe da je pojačano lučenje hlorovodonične kiseline pojačano s jeseni proleća, s tim su i tegobe pacijenata češće u ovo doba godine.

"Kada simptomi traju dugo, što može da dovede do suženja želuca, I to se rešava hirurški", objasnio je doktor i osvrnuo se na dodatne simptome.

"Hlorovodoniča kiselina i njeno vraćanje može da nagriza nervne završtke u jednjaku i da se taj bol reflektuje ka gore, ka vilici i vratu. Opšte je poznato da neka i upala žučne kese može da da takav bol, u trbuhu, ispod desnog rebarnog luka koji se reflektuje u lopaticu", detaljno je objanio de Marković.

Za kraj je podelio savate vezane za ishranu kod ljudi koji imaju problema sa želucem ili potencijalni čir: Ne bi trebalo da preterujemo sa kiselom hranom, zimnicom, vitaminom C. Takođe i lekovi protiv bolova - čija preterana upotreba može da ošteti sluznicu želuca.

Kako se čir leči?

"Čir se leči slično kao i lečenje Helicobacter pylori infekcija, daju se antibiotici i prati se stanje gastroskopijom", za kraj ističe dr Srđan Marković.

(Espreso/MONDO/T.B./Prenela P.V.)