OVAJ SIMPTOM OTKRIVA DA IMATE ČIR NA ŽELUCU: Doktorka ALARMIRALA sve, NESNOSNA BOL U JEDNOM DELU TELA je UPOZORENJE
Ilustracija, Foto: Profimedia

paŽnja

OVAJ SIMPTOM OTKRIVA DA IMATE ČIR NA ŽELUCU: Doktorka ALARMIRALA sve, NESNOSNA BOL U JEDNOM DELU TELA je UPOZORENJE

Doktorka Njibrzidovska je objasnila da bol u predelu stomaka, odnosno u srednjem epigastriju, može da ukazuje na različite bolesti

Objavljeno: 09:33h

Bolesti koje se manifestuju bolom u srednjem epigastričnom regionu uključuju gastritis, refluksnu bolest, akutnu gastroezofagealnu bolest, peptički čir, kamen u žuči, pankreatitis ili oštećenje jetre

Bol u stomaku koji se javlja ili pogoršava noću može da bude simptom različitih bolesti. A da biste znali kako da se lečite, prvo morate da otkrijete šta ga uzorkuje. Na koje zdravstvene probleme može da ukaže bol u stomaku u večernjim satima, kada bi trebalo da se zabrinete, koje testove da uradite kako biste otkrili šta izaziva ovaj neprijatan simptom, otkrila je poljska doktorka Ana Njibrzidovska.

Doktorka Ana je u kolumni poljskog portala medonet.pl odgovorila na pitanje zabrinutog čitaoca po imenu Rafael (43) koji se požalio da već neko vreme pati od bola u stomaku koji se pogoršava noću.

"Već nekoliko nedelja imam bolove u predelu stomaka, uglavnom noću. Ovaj bol mi ne dozvoljava da spavam. Zanima me šta bi mogao da bude uzrok?", pitao je on i objasnio da se prvi put simptom javio nakon jela. Kako je bol nestajao nakon otprilike sat vremena, odlučio je da se ne obazire na njega. A onda se stanje pogoršalo.

Bol u stomaku, Želudac
foto: Profimedia

"Međutim, tokom poslednjih nekoliko nedelja, bol je počeo da se javlja noću. Veoma jak i jedva mogu da spavam. Često se budim noću od bolova i onda ne mogu ponovo da zaspim. Takođe sam primetio da se češće javlja nakon konzumiranja određenih namirnica, kao što su masna hrana i alkohol. Da li postoji neka hrana koju bih posebno trebalo da izbegavam da bih ublažio bolove u stomaku? Generalno, život mi je prilično stresan, pa se pitam da slučajno nije reč o čiru na želucu. Da li on boli noću? Koji su simptomi čira i da li postoje druge bolesti stomaka koje mogu da izazovu bol noću?", pitao je čitalac.

Doktorka Njibrzidovska je objasnila da bol u predelu stomaka, odnosno u srednjem epigastriju, može da ukazuje na različite bolesti.

"Bolovi koji vas bude iz sna zahtevaju posebnu pažnju i signal su da se hitno javite lekaru kako bi uspostavio dijagnozu, a zatim vam prepisati i odgovarajuću terapiju", objasnila je doktorka i dodala:

"Bolesti koje se manifestuju bolom u srednjem epigastričnom regionu uključuju gastritis, refluksnu bolest, akutnu gastroezofagealnu bolest, peptički čir, kamen u žuči, pankreatitis ili oštećenje jetre. Bol koji peče i koji se javlja na prazan stomak i noću može da ukazuje na čir na dvanaestopalačnom crevu (veća je verovatnoća da će čir na želucu izazvati simptome nakon jela). Takođe treba dodati da je čest uzrok epigastričnog bola funkcionalna dispepsija. Jednostavno, prejedanje pre spavanja ili konzumiranje alkohola može da izazove bol", objasnila je i dodala da je ipak prvi korak razgovor sa lekarom koji će nakon određenih testova uspostaviti dijagnozu, a potom i prepisati terapiju.

"Ovo je nespecifičan simptom. Bol koji vas budi iz sna ili otežava spavanje jeste signal da treba odmah da se obratite lekaru", zaključila je.

03:44

KAŽU DA SU SIMPTOMI STRAŠNI, A BOLOVI KAO POROĐAJNI! Zašto terapija za ovu RETKU BOLEST još uvek NIJE DOSTUPNA U SRBIJI?

(Espreso/Najžena/Slobodanka Ćorić/Prenela P.V.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.