Ilustracija, Foto: Jelajelena Petrovic

recept

AKO NAPRAVITE ŽU-ŽU POGAČU NEĆE OSTATI NI MRVA NA STOLU: Ovaj jedinstveni RECEPT morte imati u svom KUVARU

Mekana unutra, a hrskava spolja

Objavljeno: 27.01.2024. 08:42h

Ovaj recept morate imati us vom kuvaru!

Potrebno je:

  • 750-800 gr brašna
  • 30 gr svežeg kvasca
  • 100 ml mlake vode za kvasac
  • 1 kašičica šećera i soli
  • 300 ml ml mleka
  • 100 gr maslaca ili margarina
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 3 čena belog luka
  • susam origano
  • žumance za premazivanje po želji

Priprema:U mlakoj vodi izmrviti kvasac i dodati šećer kad zapeni sipati u vanglicu dodati mleko i brašno so i zamesiti glatko testo. Ostaviti da naraste pa podeliti na 10 loptica pa ih obraditi rukom i pokriti, Pokriti da odmore 7 minuta.

foto: Jelajelena Petrovic

Izmešati opekšani maslac i ulje . Svaku lopticu razviti u većo tanjir i mazati uljem pa stavljati jednu preko druge. Zadnju ne mazati. Staviti u frižider 15 minuta da se testo ohladi i maslac stegne.

foto: Jelajelena Petrovic

Izvaljati u pravougaonik pa iseći na manje kvadrate. Pleh 26 cm prečnika okrugli obložiti pek papirom. Ređati u pleh kockice sa malim razmacima prvi red premazati uljem i maslacom pa posuti seckanim belim lukom.

foto: Jelajelena Petrovic

Drugi red posuti crnim susamom ili origanom zadnji red posuti belim susamom. Pokriti da odmori pa premazati žumancetom sa malo mleka. Peći na 200 stepeni oko 60 minuta. Pogača mora da bude lagana kad ne vadite iz rerne Uživajte u predivnom ukusu.

Bonus video:

(Espreso/Prenosi M.M.)