Pihtije, Foto: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic

pažnja

OVO JELO MORATE SPREMITI DANAS NA KRSTOVDAN I POSLUŽITI SUTRA NA BOGOJAVLJANJE: Srpska tradicija koja se POŠTUJE

Oko ovog specijaliteta mišljenja su podeljena, pa ih neki obožavaju, dok drugi uopšte ne mogu ni da probaju

Objavljeno: 18.01.2024. 15:54h

U mnogim krajevima naše zemlje pihtije se tradicionalno služe na Bogojavljenje u čast Hristovog krštenja. Prema tradiciji, mnogi ljudi ih pripremaju na Krstovdan, dan kada je strogi post, da bi ih konzumirali sutradan.

Kada je ovaj specijalitet u pitanju mišljenja su podeljena – od obožavanja, do toga da ljudi ne mogu da ih jedu. Svaka porodica ima neki svoj recept i tajnu za spremanje pihtija, a mi vam donosimo tradicionalni recept.

Sastojci:

3 suve i 3 sveže svinjske nožice

foto: Printscreen/Youtube/ Bokina kuhinja

2 para svinjskih ušiju

3 svinjska repa

1 svinjska kolenica

1 teleća noga

biber u zrnu

so

4 glavice belog luka

Način pripreme:

Sastojke lepo očistite i stavite ih u poveći lonac. Začinite ih po ukusu i nalijte oko litar vode. Sve sastojke kuvajte na tihoj vatri do pet sati u zavisnosti od starosti mesa. Tokom kuvanja obavezno, s vremena na vreme, sakupljajte masnoću i penu koja se nakupi na površini.

Znaćete da su kuvane, kad videti da meso samo otpada sa kostiju (podignite jedan komad, pa ako vam meso samo sklizne, pihtije su gotove), a tečnost postaje lepljiva. Tada sklonite lonac sa vatre i ostavite sa strane da se prohladi. Ako se mast i dalje skuplja na površini, skinite je.

Prohlađenu smesu procedite kroz gusto sito, a meso i kosti ostavite sa strane i iseckajte na željene komade. Iseckano meso, zatim, rasporedite u dublje tanjire, preko naseckajte beli luk i u svaki tanjir nalijte proceđenu tečnost.

Tako pripremljene pihtije ostavite na hladnom ili u frižideru da se stegnu preko noći. Prilikom serviranja pospite ih ljutom alevom paprikom.

Bonus video:

(Espreso/24sedam/Prenosi A.M.)