Zima, Foto: EPA-EFE/JOHAN NILSSON SWEDEN OUT

Saveti

ZALEĐENI PROZORI NA AUTOMOBILIMA SU PROŠLOST: Uz ove savete nećete više imati problem

Tokom zime često dolazi do zaleđenih prozora na automobilima, a kako najlakše sprečiti ovu pojavu?

Objavljeno: 09.01.2024. 11:57h

Život vozača se može dosta zakomplikovati tokom zimskih dana, a kako je pao prvi sneg, a sa njim i temperature, vse je učestaliji problem zaleđenih automobila.

Najmanji problem je skloniti sneg koji je napadao, ali, u slučaju da se on zaledio usled niskih temepratura, nastaje problem. Zbog toga, danas vam donosimo neke trikove koji će vam smanjiti mukotrpni proces struganja leda sa vašeg automobila.

Led ilustracijafoto: PrintScreen/ TikTok/ mamazapet

Zaleđena stakla su prošlost uz rastvor vode i alkohola

Ako pri ruci nemate sprej za odleđivanje stakala na automobilu, uzmite medicinski alkohol i vodu. Sipajte ih u bocu sa raspršivačem u razmeri 2:1 (dve trećine alkohola i trećina vode), promućkajte, i zaleđeni prozori će biti prošlost.

Zaštitite šoferšajbnu štitnicima za stakla

Folije koje koristite leti, lako možete iskoristiti i tokom zime da vam zaštite auto od nepoželjne poledice. Samo ih postavite i pričvrstite, a ujutru SAMOskinete zaštitu, a sa njom i sav sneg, a takođe će sprečiti i da vam zaledi staklo.

Glicerin protiv zaleđenih vrata i brave

Da biste sprečili da vam zaledi brava na kolima u rupu gde ide ključ ukapajte malo glicerina, a njega možete kupiti u svakoj apoteci. Takođe tu pomaže i WD40. Ušpricajte ga u brave na automobilu i neće se zalediti preko noći.

Pena za brijanje protiv magljenja stakala

Maglafoto: Printscreen/Instagram/makedrivingsimpler

Da biste sprečili magljenje stakala, bitno je prvo ih temeljno očistiti, kako bi se magla manje skupljala, a takođe može da vam pomogne i pena za brijanje. Penon pažljivo eistrljate staklo sa unutrašnje strane. Time ćete sprečiti da se vlaga nakuplja na staklu i nećete imati problem s tim da vam u sred vožnje zamagle stakla.

Bez paljenja brisača

Dok su stakla prekrivena snijegom ili ledom, nikako nemojte paliti brisače. Težina snijega može oštetiti mehanizam brisača, a pokušajem paljenja mogu se oštetiti i metlice brisača.

Bonus video:

(Espreso/T.Š.)