KOLIKO KOŠTAJU LANCI ZA SNEG? Cena ide i do 20.000 dinara, a možete da ostvarite i ZNAČAJAN POPUST!
Lanci za sneg, Foto: AP / Visar Kryeziu

LANCI ZA SNEG

KOLIKO KOŠTAJU LANCI ZA SNEG? Cena ide i do 20.000 dinara, a možete da ostvarite i ZNAČAJAN POPUST!

Postale su popularne i "čarape" za gume, koje koštaju oko 2.000 dinara

Objavljeno:

Cena lanaca za sneg varira od zavisnosti od ponude, a primetili smo da ima prilično popusta na ovu opremu koja je jutros mnogima bila neophodna.

Sneg je od jutros usporio saobraćaj širom zemlje, pa i u prestonici, a pokazala se važnost upotrebe lanaca za sneg.

Agencija za bezbednost saobraćaja ranije je podsetila vozače na zakonsku obavezu da vozilo mora da ima zimske gume u periodu od 1. novembra do 1. aprila, ukoliko je na kolovozu sneg, led ili poledica.

Na ovim temperaturama pneumatici za letnju upotrebu gube svoju najvažniju karakteristiku - dobro prijanjanje, a njihov zaustavni put prilikom kočenja je i do dva puta duži od uobičajenog traga koji ostavljaju pneumatici za zimsku upotrebu.

Na pneumaticima za zimsku upotrebu dubina gazećeg sloja (šara pneumatika) mora biti minimum četiri milimetra.

Šare pneumatika za zimsku upotrebu su tako oblikovane da sprečavaju zadržavanje snega i pojavu "akvaplaninga".

Izvan naseljenih mesta, obavezno je u prtljažniku imati lance ili druga sredstva za povećanje trakcije, a kada je sneg na kolovozu, lanci se montiraju na pogonske točkove i to na onim saobraćajnicama gde je označena obavezna upotreba.

Lanci na kamionu / ilustracija
Lanci na kamionu / ilustracijafoto: AP / Jeffrey D Allred

U naseljenim mestima, vozila ne moraju biti opremljena lancima.

Kave su cene lanaca za sneg?

Prema podacima koje smo pronašli, cena paketa lanaca za sneg kreće se od 1.399 dinara (navodi se da je popst 22 odsto) do 8. 690 dinara. Našli smo neke koji koštaju i po 20.000 dinara.

Najviše se kupuju, kažu nam prodavci, oni od 2. 500 dinara od 12mmm, kao i lanci 4x4 16mm, čija je cena 5.000 dinara u proseku.

Postale su popularne i "čarape" za gume, koje koštaju oko 2.000 dinara, a sagovornik preporučuje i da pogledate da li neko ima akciju gde se nudi paket u čijem sadržaju su lanci, plus rukavice. Proverili smo - takav set košta 2. 300 dinara.

Kako snega nije bilo prethodnih nedelja, verujemo da su zbog toga prodavci snizili cene, jer je gotovo na svakom od ovih proizvoda istaknuta akcija od 20, 30 ili 40 odsto popusta. Pored rukavica, na poklon uz lance se nudi i strugač za stakla.

Prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima, vozač je u obavezi da u saobraćaju na putu poseduje zimsku opremu i koristi na propisan način, u suprotnom predviđena je novčana kazna koja iznosi i do 20.000 dinara.

Bonus video:

01:37

POGLEDAJTE KAKO SE PRAVILNO POSTAVLJAJU LANCI ZA SNEG: Četiri pravila koja će vam olakšati život

(Espreso / Blic/ Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.