Kupovina stana, Foto: Profimedia

Kredit

NIJE NOĆNA MORA: Kako izračunati stambeni kredit i šta vam treba od dokumentacije?

Mnogi ljudi se upuštaju u kredite kako bi kupili nekretninu po njihovoj meri, a malo znaju o tome kako se računa i šta je potrebno za stambeni kredit

Objavljeno: 05.01.2024. 11:57h

Što se tiče uslova za dizanje stambenog kredita, neophodno je da osoba koja diže kredit ima stalni radni odnos, ali i učešnje izmedju 10 i 30% od visine kredita (u zavisnosti od banke, rizičnosti klijenta), a ukoliko ne, neke banke odobravaju i hipoteku na neku od nekretnina koju osoba poseduje.

Šta ovo znači u praksi? Ukoliko dižete kredit od 20.000 evra, neophodno je da imate učešće od najmanje 2000 evra, ukoliko je ono 10%.

Što se tiče kalkulatora, mnoge banke imaju online kalkulator, gde na osnovu parametara možete izračunati koliko bi iznosila mesečna rata kredita. Jedan od njih možete pronaći OVDE.

foto: Profimedia

Kamatna stopa kod stambenih kredita se deli na efektivnu i nominalnu. Mnogim klijentima je to zbunjujuće, ali u najjednostavnije objašnjenje bi bilo da je nominalna čista kamatna stopa, a efektivna predstavlja nominalnu kamatu uvećanu za troškove(provizije i troškove) koji poskupljuju konačnu cenu kredita.

Najniža nominalna stopa ne znači da je i kredit najpovoljniji, pa je dobro odrediti šta spada u ukupnu kamatnu stopu i koliko je onda u odnosu na druge zaista i povoljnija.

Koja dokumentacija treba za podizanje stambenog kredita?

AZ obrazac - administrativna zabrana u dva primerka koja se izdaje u banci

Potvrda o zaposlenju koju izdaje poslodavac

Isplatne liste za prethodnih 6 meseci

Promet sa tekućeg računa iz banke, za proteklih 6 meseci

Lična karta ili pasoš

Ukoliko dižete hipoteku, neophodno je doneti i kupoporodajni ugovor nekretnine, procenu vrednosti nekretnine i osnov sticaja nepokretnosti.Što se tiče samog kredita, može se podići u dinarima i evrima, ali otplata rata se vrši u dinarskoj protivrednosti.

Bonus video:

(Espreso/T.Š.)