Ilustracija, Foto: Profimedia

obratite pažnju

OVE NAMIRNICE NIKAKO NE SMETE PODGREVATI U MIKROTALASNOJ: Mnogi SRBI u OVOM uporno greše

Ove namirnice bi trebalo d izbegavate da podgrevate u mikrotalasnoj, a evo i zašto

Objavljeno: 01.01.2024. 17:39h > 15:09h

Ovo je dan kada se podgreva hrana pripremljena za doček, a za većinu to podrazmeva upotrebu mikrotalasne pećnice.

Međutim, postoje neke namirnice koje nikako ne bi trbalo da zagrevate u ovom aparatu. Jedan od razloga jeste što mogu da "prskaju" i naprave nered u mikrotalasnoj, a ima i onih čiji sastojci ne trpe visoke temperature nakon obrade, pa mogu biti štetne po zdravlje.

Jaja u ljusci

Izbegavajte da jaja u ljusci stavljate u mikrotalasnu! Nakon kontakta sa ovom rernom, para će se akumulirati unutar jajeta, reakcija slična onoj u ekspres loncu, a jaje može da eksplodira. Takođe, veća je verovatnoća da će eksplodirati nakon što ga izvadite iz mikrotalasne, pa može i da vas povredi.

foto: Printscreen/Youtube/JednostavnoUkusno

Sirovo i prerađeno meso

Izbegavajte zagrevanje sirovog mesa i mesnih proizvoda u mikrotalasnoj pećnici! S jedne strane, sirovo meso će se neravnomerno zagrevati, što pogoduje razvoju bakterija, a sa druge strane, prerađeno meso sadrži aditive i konzervanse koji u kontaktu sa mikrotalasima mogu da budu štetni po zdravlje.

foto: Printscreen/Youtube/Gurman TV

Povrće sa debelom opnom

U mikrotalasnu takođe nije dobro da stavljate sirov krompir, paradajz ili drugo povrće koje ima debelu koru, odnosno opnu, jer može da napravi nered u uređaju. Jedna od opcija je da namirnice isečete pre nego što stavite da se podgreje, ali bolja ideja jeste da zagrejete na šporetu.

Ljute papričice

Kada se ljute papričice zagreju u mikrotalasnoj pećnici, dolazi do oslabađanja kapsaicina (sastojka koji im daje ljuti ukus). Zbog toga postoji rizik da, kada izvadite posudu iz rerne i prinesete je, oslobođena ljutina iritira oči i kožu ili izazove poteškoće sa disanjem.

BONUS VIDEO

(Espreso/Mondo/M.G./prenela T.M.)