Prebranac, Foto: Printscreen/Youtube/ Sace Recepti

nema boljeg

NIKOLJDANSKI PREBRANAC SA ZAPRŠKOM BEZ BRAŠNA MORATE NAPRAVITI: Nijedno jelo mu nije ravno - kralj SRPSKE kuhinje

Zna se kako treba da izgleda slavski sto

Objavljeno: 16.12.2023. 23:52h

Prvo ide predjelo, supa, glavno jelo i onda kolači. Sveti Niklola se približava, a kako pada u toku Božićnog posta onda i trpeza mora da bude posna. Kao glavno jelo obično se služi riba ili morski plodovi, a mi vam predlažemo da kao prilog umesto krompir salate, služite neprevaziđeni prebranac. Isprobajte ovaj recept sa suvom paprikom i neobičnom zaprškom koja se pravi bez brašna.

Sastojci:

1 kg pasulja

1 list lovora

3 crna luka

2 praziluka

30 ml ulja

2 suve paprike

Za zapršku:

2 čena belog luka

100 ml ulja

2 kašičice slatke paprike

Priprema: Noć pre u šerpu sipajte pasulj i vodu, pa ostavite da proključa. Prospite vodu i sipajte novu, pa ponovite postupak, samo sada ne prosipajte vodu, nego ga ostavite celu noć. Sutradan prospite vodu i sipajte novu, pa opet prospite.

foto: Printscreen/Youtube/ My kitchen Tanja

Opet sipajte novu vodu, dodajte lovorov list i ulje i kuvajte na tihoj vatri. Kada bude gotov prebacite ga u zemljanu posudu. Na dosta ulja propržite sitno seckani crni luk i praziluk (može i krupnije), pa kada malo omekša dodajte čašu vode. Suvu papriku u blenderu ili avanu izdrobite, pa dodajte u pasulj, kao i luk (sa sve uljem).

foto: Printscreen/Youtube/ My kitchen Tanja

Začinite po želji, a onda dobro promešajte. Na ulju propržite sitno seckan beli luk, dodajte slatku papriku i promešajte, pa prelijte preko pasulja. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C nekih 20-30 minuta.

Bonus video

(Espreso/Stvarukusa/Sanja Belinić/prenela T.M.)