Prenos uživo izbora u Srbiji 2023, Foto: Stefan Stojanović, Zorana Jevtić

izbori u srbiji 2023

IZBORI U SRBIJI: CESID/IPSOS - SNS vodi sa 46,3 odsto

Građani Srbije su glasali, a sve informacije vezane za izborepratili ste na našem lajv-blogu

Objavljeno: 17.12.2023. 05:03h > 00:29h
17:11h

RIK: Izlaznost do 16 časova 42,36 odsto birača

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević saopštio je da izlaznost do 16 časova iznosi 42,36 odsto.

16:38h

Ambasador Hil obišao više biračkih mesta

Američki ambasador u Beogradu Kristofer Hil izjavio je danas da je uvek dobar dan da građani koriste demokratsko i ustavno pravo da glasaju i da je bilo lepo videti redove ljudi koji na biralištima izražavaju volju. Hil je novinarima pre obilaska biraličkog mesta u Petoj beogradskaoj gimnaziji rekao da je obišao nekoliko biračkih mesta u Novom Beogradu i Grockoj. To je mali broj biračkih mesta da bih izjavio šta se događa. Ocena će biti poznate kasnije večeras, rekao je Hil. On je izrazio zadovoljstvo zbog velikog broja stranih posmatrača, kojih je, kako je naveo, više od 5.800. Hil je izjavio da Ambasada SAD ima 14 timova i da je on deo jednog.

16:37h

GIK: Posmatrači "Kreni promeni" udaljeni sa biračkog mesta

Izlaznost na izborima na teritoriji Grada Beograda je u 14 časova iznosila 31, 86 odsto od broja ukupno upisanih birača, saopštio je predsednik Gradske izborne komisije Zoran Lukić na konferenciji za novinare.

On je istakao da se na 1.180 biračkih mesta u Beogradu obavlja glasanje u skladu sa Zakonom, kao i da birački odbori obavljaju redovne dužnosti. Prema njegovim rečima bilo je manjih nepravilnosti, što je rezultiralo kraćim prekidima glasanja na dva biračka mesta.

- Na biračkom mestu 70 u Novoj Galenici došlo je do kraćeg prekida glasanja, od nekih 15 minuta, zbog pokušaja upotrebe mobilnog telefona u prostoriji za glasanje od strane jednog birača. Birački odbor je prekinuo glasanje, pozvana je policija i nedugo zatim glasanje je nastavljeno. Slična situacija bila je na biračkom mestu broj 62 u Zemunu, gde je glasanje nastavljeno posle desetak minuta, pa na ova dva biračka mesta neće biti produženja vremena glasanja. Na Savskom vencu je došlo do problema kada su akreditovani posmatrači grupe građana „Kreni promeni“ remetili javni red, zbog čega su im oduzete akreditacije – rekao je Lukić.

On je dodao da je bilo više primedbi o nedovoljnom raspoznavanju članova biračkih odbora na biračkim mestima, pa su svi članovi biračkih odbora dobili uputstvo da moraju da istaknu svoju legitimaciju na vidnom mestu. Lukić je izrazio nadu da će do kraja izbora čitav proces biti urađen po zakonu i bez većih nepravilnosti.

16:11h

Presek u Požegi, Užicu i Čajetini

U opštini Požega održavaju se i pralamentarn i lokalni izbori na 53 biračka mesta. Poslednji presek izlaznosti je rađen u 14 časova i do tada je na izbore izašlo 33,08 posto birača. Do sada nije bilo prijava za neregularnost izbora. Za 35 odborničkih mesta u Skupštini opštine Požega nadmeće se 125 kandidata.

U Užicu se održavaju parlamentarni izbori i prema podacima izborne komisije do 14 časova izašlo je 34,72 birača od 63.091 upisanog birača. U Užicu se glasa na 83 biračka mesta.

U opštini Čajetina održavaju se parlamentarni izbori i prema podacima izborne komisije do 16 časova izašlo je 41,9 posto birača. Ni u jednoj opštini i u Užicu nisu upućene primedbe na regularnost izbora.

16:04h

 Srbi u Crnoj Gori masovno izašli na izbore

Državljani Republike Srbije sa stalnim mestom prebivališta u Crnoj Gori imaju mogućnost da iskoriste svoje biračko pravo na jednom od četiri biračka mesta. Prema rečima predsednika Biračkog odbora, konzula Nemanje Sekickog izborni dan pritiče u najboljem redu bez bilo kakvih nepravilnosti.

- Svi građani koji su se prijavili na birački spisak do 25. novembra imaju pravo da danas izađu na izbore. Mi smo zadovoljni izlaznošću, koja je ovaj put dosta veća nego pretodnih godina. Glasači u velikom broju dolaze da glasaju, a još veću izlaznost očekujemo tokom poslepodnevnih sati, rekao je konzul i presednik Biračkog odbora Nemanja Sekicki.

Građani svoje biračko pravo mogu iskoristiti u Podgorici, zatim u Beranama, Sutomoru i Herceg Novom.

- U komunikaciji sa kolegama dobio sam informaciju da i na tim biračkim mestima sve protiče u najboljem redu i da su zadovoljni brojem građana koji su iskoristili svoje biračko pravo, istakao je Sekicki.

Na glasačka mesta danas su došli i oni koji se nisu prijavili na birački spisak do 25. novembra i oni nažalost nisu mogli da glasaju.

15:26h

RIK: Izlaznost do 14 časova 32,38 odsto birača

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević saopštio je da izlaznost do 14 časova iznosi 32,38 odsto.

Na prethodnim izborima izlaznost do 14 časova iznosila je 31,56 odsto od ukupnog broja birača.

14:16h

Izveštaj o nepravilnostima. U periodu od 11 do 14 posmatrači Cesida na biračkim mestima su primetili nastavak proceduralnih grešaka koje se dešavaju na biračkim mestima. Osim toga primećene su i naredne nepravilnosti:

Birači su se na nekoliko biračkih mesta potpisali na pogrešno mesto u izvodu iz biračkog spiska;

Greške u sprovođenju procedure glasanja od strane članova biračkog odbora primećeno je na više biračkih mesta;

Uočeno je fotografisanje glasačkih listići od strane birača na više biračkih mesta;

Na biračkom mestu 64 u Smederevu je primećeno glasanje bez provere UV lampom, a na ovom biračkom mestu neki od članova biračkog odbora ne nose svoje legitimacije;

Na dva biračka mesta su nam naši posmatrači javili da glasanje van biračkom mesta kasni jer nema dovoljno članova biračkog odbora koji bi išli na glasanje van biračkog mesta;

Porodično glasanje primećeno na više biračkih mesta;

Na biračkom mestu u Boru (2) i Čačku (11) lice je identifikovano na pogrešnom biračkom mestu, naprskan je sprej na kažiprst, da bi birački odbor zatim shvatio da lice glasa na drugom biračkom mestu, pa je predsednik biračkog odbora dozvolio da se gospođi izda potvrda koja se izdaje članovima biračkog odbora koji rukovode sprejom;

Rakovica 67 – primećeno je organizovano dovođenje birača na birališta;

Mladenovac 45 – primećeno je vršenje pritiska na birače;

Zvezdara 80 – birač nije mogao da glasa jer je na njegovom mestu u izvodu iz biračkog spiska već bio potpisan neko drugi.

14:15h

Prema podacima Ipsos/Cesid, u Centralnoj Srbiji izlaznost je u 14 časova 31,9 odsto, u Beogradu 28,3, a u Vojvodini 35,1 odsto

13:39h

PIK: Izlaznost u Vojvodini do 12 časova 22,88 odsto

Prema podacima Pokrajinske izborne komisije izlaznost birača na teritoriji AP Vojvodine do 12 časova iznosi 22, 88 odsto.

13:30h

RIK: Izlaznost do 12 časova 21,33 odsto. Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević saopštio je na trećoj konferenciji RIK-a da je do 12 časova glasalo 21,33 odsto birača. Na prošlogodišnjim izborima izlaznost do 12 časova iznosila je 20,52 odsto.

13:08h

Milorad Dodik glasao u Banjaluci

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik glasao je danas na parlamentarnim izborima u Srbiji. On je glasao u Generalnom konzulatu Srbije u Banjaluci.

Dodik ima državljanstvo BiH i Srbije.

foto: Beta Miloš Miškov
13:02h

GIK: Do 10 sati u Beogradu glasalo 9,88 odsto, glasanje teče bez nepravilnosti

U Beogradu je do 10 časova glasalo 9,88 odsto građana upisanih u jedinstveni birački spisak, izjavio je na drugoj konferenciji za medije u 12 časova predsednik Gradske izborne komisije Zoran Lukić i dodao da glasanje teče bez nepravilnosti.

"Po preseku od 10 časova izlaznost u gradu Beogradu je 9,88 odsto birača upisanih u jedinstveni birački spisak. Glasanje je počelo onako kako treba, tako se i nastavlja, bez nekih problema, bez nekih incidenata i bez nekih nepravilnosti koje mogu da dovedu u pitanje tajnost glasanja i manifestovanje volje građana", rekao je Lukić.

13:02h

Dijaspora bira: Velika izlaznost u Cirihu, generalni konzul prvi glasao

Biračka mesta otvorena su i širom sveta, a velika izlaznost srpskih građana zabeležena je u Cirihu. Ovaj švajcarski grad poslednjih godina beleži sve veće interesovanje građana za izbore pa su se tako od ranih jutarnjih sati stvorili redovi ispred zgrade konzulata, a prvi je glasao generalni konzul RS u Cirihu Mihajlo Šaulić.

12:34h

Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević oglasio se povodom navoda da je bilo neregularnosti u Leskovcu.

"Nakon provere koju su na biračkom mestu broj 187 u Leskovcu izvršili članovi biračkog odbora, utvrđeno je da nikakvih neregulatnosti, poput navoda da je u biračke kutije ubacivano više izbornih listića od predviđenog, nije bilo, te da izborni proces teče u skladu sa zakonom. Republičkoj izbornoj komisiji je ova informacija potvrđena i od strane Gradske izborne komisije u Leskovcu", navodi se u saopštenju RIK.

12:03h

Ministarka Đedović Handanović došla na glasanje sa suprugom

Ministarka energetike i rudarstva Dubravka Đedović Handanović i njen suprug Damir Handanović danas su zajedno izašli na glasanje.

Oni glasaju na dva različita biračka mesta ali su išli zajedno da ispune svoju građansku dužnost.