Manastirski kolač, Foto: Printscreen/youtube/Kuhinja Valentina Mašković

uuh, kakav je!

MANASTIRSKI KOLAČ NA VODI ĆETE JESTI I KAD PROĐE POST: Starinski recept za savršen ukus - užitak za sva čula

Tekstura mu je toliko meka da će uživati svi, i oni koji ne poste

Objavljeno: 06.12.2023. 12:40h

Postite na vodi a jede vam se nešto slatko? Postoji jako ukusan kolač koji se brzo pravi. Jeftin je a bogatog ukusa. Recept za manastirski kolač na vodi ćete praviti i kad nije post.

Potrebno je

Za kolač

400 ml vode

12 kašika šećera

20 kašika brašna

8 kašika oraha ( mlevenih i seckanih)

4 pune kašike pekmeza, kiselkastog ukusa

Za posipanje

4 kašike istog pekmeza

2 šake oraha

Priprema

Dodajte u toplu vodu šećer i pekmez i mešajte da sve krene da se topi.

Zatim u to dodajte brašno i prašak za pecivo i dobro umutite žicom, da ne bi bude grudvica.

Sve pomešatifoto: Printscreen/youtube/Kuhinja Valentina Mašković

Pomešajte i orahe i opet sve dobro promešajte.

Smesa za kolačfoto: Printscreen/youtube/Kuhinja Valentina Mašković

U obložen pleh istresite smesu i pecite u prethodno zagrejanoj rerni 30 minuta na 180 stepeni.

Mazati kolač džemomfoto: Printscreen/youtube/Kuhinja Valentina Mašković

Pečen kolač premažite odmah pekmezom i pospite orasima. Kolač ostavite da se dobro ohladi. Na kraju, isecite u željeni oblik.

BONUS VIDEO

(Espreso/Trpeza.alo/Ivana Pavlović)