Pita sa jabukama i grizom, Foto: Bakina kuhinja

ukus detinjstva

JEFTINA POSLASTICA KOJU SU SVI U STAROJ JUGI TAMANILI: Baka Jela podelila STARINSKI RECEPT iz tog doba, SAVRŠENA

Probajte da je napravite, uopšte nije teško

Objavljeno: 29.11.2023. 09:23h > 09:49h

Sezonsko voće su trenutno samo jabuke i citrusi, a da li postoji išta lepše nego kada u ovako hladnim danima pojedete pitu sa jabukama i uz to vaš omiljeni čaj?

Baka Jela nam je podelila recept za jednu takvu najobicniju pitu sa jabukama i grizom.

Potrebno je:

500 gr gotovih tankih kora za baklavu

Baka Jelina pita sa jabukamafoto: Bakina kuhinja

1 kg jabuka

4 kašike griza

2 kašike šećera

malo ulja

Za preliv:

1 šolja od 200 gr secera

1 šolja vode

1 vanilin šećer

limun

Pita sa jabukama i grizom odlična za hladne dane FOTO: Bakina kuhinja
Pita sa jabukama i grizom odlična za hladne dane FOTO: Bakina kuhinja

Priprema:

Jabuke izrendati dodati šećer, cimet, griz i malo ulja. Koru raširiti na sto pa premazati sa uljem.

Dodati drugu, pa treću koru i premazati ih. U dno staviti 3 kašike jabuka i rasporediti po dužini.

Urolati i ređati u podmazan peleh. Iseći na manje rolate i premazati uljem. Peci na 200 stepeni C oko 40 minuta da porumeni.

U šerpu sipati šećer dodati vodu i kolutove limuna, kuvati 3, 4 minuta i pred sam kraj dodati vanilin šećer. Ostavite da se ohladi

Pečenu pitu preliti ohlađenu i služiti.

Bonus video:

(Espreso)