Beograđanka torta, Foto: Prinstcreen/Youtube/ Kuhinja Valentina Mašković

paŽnja

BEOGRAĐANKA TORTA JE NAJPOZNATIJA U SRBIJI, DOMAĆICE JE PRAVE "NA REPEAT": Kad je probate, VOLEĆETE JE VIŠE OD MUŽA

Po želji pospite listićima badema, mlevenim orasima ili šarenim mrvicama

Objavljeno: 20.11.2023. 12:20h

Više dezerta je nazvano Beograđanka ali je svakako najpoznatija ova sa čokoladom i jabukama. Uplovite u čaroliju mirisa i ukusa.

Potrebno je

Za koru:

4 žumanca

200 grama brašna

1 kesica praška za pecivo

1 kašika kakaoa

200 grama šećera

150 mililitara ulja

200 mililitara mleka

Za fil

4 belanca

200 grama šećera

7 jabuka

1 kašika griza

Za glazuru

100 grama čokolade po izboru

50 mililitara slatke pavlake

Priprema

Umutite žumanca uz postepeno dodavanje šećera, pa dodajte mleko i ulje i nastavite da mutite. Pomešajte brašno, prašak za pecivo i kakao, pa ih sipajte u prethodnu mešavinu. Kad dobijete homogenu smesu, sipajte u pleh prethodno obložen pek-papirom i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni sve dok se ne uhvati korica, pa izvadite.Oljuštite jabuke i dobro ih izrendajte, pa pomešajte s kašikom griza. Dobro umutite belanca sa šećerom, pa u to ubacite jabuke sa grizom. Promešajte lagano kašikom, pa time prekrijte koru. Zatim smanjite temperaturu rerne na 150 stepeni, pa vratite se dopeče još 20-30 minuta. Zatim zagrejte 50 mililitara slatke pavlake, pa preko narendajte čokoladu i mešajte dok se ne otopi. Time prelijte tortu. Po želji pospite listićima badema, mlevenim orasima ili šarenim mrvicama.

(Espreso/Alo trpeza)