Spremanje kiselog kupusa, Foto: Printscreen/Youtube/Kuhinja Recepti

pažnja

EVO KADA JE PRAVO VREME ZA KISELJENJE KUPUSA: Samo tako će vam trajati I POSLE FEBRUARA, domaćice MORAJU DA ZNAJU

Da li stvarno postoji osoba koja ne voli kiseli kupus?

Objavljeno: 09.11.2023. 13:27h > 13:39h

Priprema kiselog kupusa je vrlo jednostavna, zahteva minimalnu pripremu, a nakon što se malo potrudite i izaberete najbolje vreme za kiseljenje, ostaje vam samo da se strpite i sačekate. Berba kupusa obično počinje krajem septembra, pa je to i period kada polako počinje tradicionalni jesenji proces kiseljenja kupusa.

Iako vreme branja kupusa u velikoj meri zavisi od vremenskih prilika, većina ljudi počinje berbu i kiseljenje kupusa kada jesen zakuca na vrata.

So u glavicama kupusa, spremne za kiseljenjefoto: Printscreen/Youtube/Kuhinja Recepti

Preporučuje se da je najbolje vreme za kiseljenje kupusa sredina oktobra. Ono što je takođe važno napomenuti jeste da proizvođači kupusa često ne vode računa o odgovarajućim temperaturama i vremenskim uslovima. Proces biofermentacije u kiselom kupusu zahteva da temperature budu stabilne na nivou od 18 do 21 stepen Celzijusa.

U ovim vremenskim uslovima kupus se brzo i lako ukiseli, pa ne treba žuriti sa ovom akcijom. Za fermentaciju kiselog kupusa u procesu kiseljenja obično je potrebno i do četiri nedelje, pa ako ovaj proces započnete krajem devetog meseca, možete računati na to da ćete već u oktobru ili početkom novembra imati ukusan kiseli kupus koji će vas oduševiti. Ukus kiselog kupusa je prilično neutralan, pa se odlično slaže sa većinom obroka.

Ako već niste spremali kiseli kupus do sad ne brinite, novembar je idealno vreme za kiseljenje kupusa ako hoćete da ga imate i posle januara.

Bonus video:

(Espreso/NajŽena)