Ilustracija, Foto: PRINTSCREEN/YT/COOKRATE - CAKES

recept

NAPRAVITE PRAVI HIT IZ VREMENA JUGOSLAVIJE: Hrsakavo i SLASNO, a ne prljate NIŠTA osim jednog TIGANJA

Najbolji recept za Napoleon tortu

Objavljeno: 08.11.2023. 16:49h

Napoleon torta može da se napravi na nekoliko načina, a postoji i slana verzija. Lakša priprema je ona bez pečenja, ali kada probate ovu jednostavno nećete moći da joj odolite. Ređaju se slojevi hrskave kore, a preko ide kremasti fil koji podseća na onaj koji se koristi za krempite. Ova torta je toliko jednostavna, a ipak nezaboravna.

Sastojci:

  • 450 g brašna
  • 100 g šećera
  • 25 g putera
  • 3 jajeta
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 700 ml mleka
  • 2 jajeta
  • 100 g šećera
  • 1 kašičica vanilin šećera
  • 3 kašike brašna
  • 100 g putera

Priprema:

Šta ide u koru za tortu?

U jaja dodajte šećer i so, pa umutite. Dodajte puter i nastavite da mutite, a zatim sipajte prašak za pecivo. Promšajte i postepeno dodajte brašno i umesite testo. Pokrijte i ostavite 20 minuta da odmori. Pospite testo brašno, pa isecite na 9 delova. Svaki razvucite što je tanje moguće (ne mora da bude pravilan oblik). Ispecite u suvom tiganju, svaku stranu po 2 minuta. Izvadite, pa preko stavite neku okruglu posudu i isecite višak testa kako bi dobili pravilan oblik kruga. Ostatak testa izblendirajte.

Kako se sprema fil?

U jaja dodajte šećer, vanilin šećer, brašno i 3 kašike mleka. Umutite. Kada smesa postane glatka sipajte preostalo mleko, pa promešajte. Kuvajte dok smesa ne postane gusta, uz neprestano mešanje. Pokrijte i ostavite da se ohladi na sobnoj temeperaturi. Puter penasto umutite, pa dodajte u fil i dobro sjedinite mikserom.

Ovako ređajte slojeve za Napoleon tortu:

Na tanjir namažite malo fila i stavite prvu koru. Premažite filom, pa opet kora i tako dok ne utrošite sve sastojke. Na kraju premažite filom celu tortu i pospiteizmrvljenim testom i vrh i ivice. Stavite u frižider na 6-7 sati.

Bonus video: Torta Hram Svetog Save na slavlju

(Espreso/Stvar ukusa)