Pržen pasulj na hilandarski način, Foto: Printscreen/Youtube/Sherpica Recipes

jelo za desetku

MONASI PRAVE NAJUKUSNIJI PRŽENI PASULJ: Jedu ga u vreme posta - starinski recept sa Hilandara

Monasi prave najukusniji prženi pasulj koji jedu u vreme posta po starinskom receptu sa Hilandara

Objavljeno: 07.11.2023. 18:23h

Hladno vreme je stiglo u našu zemlju, a ono što je tek pred nama jeste prava zima.

Mnogi vole da se ušuškaju u svoje kuće posle posla i da uživaju u dobrim filmovima i hrani.

S obzirom da je preko nedelje naporno kuvati, domaćice se vikendom bacaju na taj posao i spremaju najukusnija jela svojim najbližima.

Neki se polako spremaju i za Božićni post, pa tako je pred vama prženi pasulj monaha na hilandarski način.

Nešto drugačije i ukusnije od onog na šta sta navikli.

Crni luk u šerpifoto: Printscreen/Youtube/Sherpica Recipes

Priprema nije teška za ovaj starinski recept:

Pasulj se otrebi i opere, pa se stavi u lonac.

Voda treba da prekrije pasulj.

Začini sa crnim lukom u šerpifoto: Printscreen/Youtube/Sherpica Recipes

Naravno pri tom se dobro pazi da pasulj ne zagori.

U poseban tiganj se sipa maslinovo ulje, a u njega dosta krupno isečenog crnog luka.

Kad se luk dobro izdinsta, u njega se sipa oljušteni i izrendani paradajz, aleva paprika, crni biber i malo soli i začina.

Skuvani pasuljfoto: Printscreen/Youtube/Sherpica Recipes

Sa tako priređenom zaprškom, bez brašna, preliva se kuvani pasulj.

Sve se dobro promeša, pa se stavlja u rernu, još desetak minuta, da se uhvati korica.

Pasulj na hilandarski način u tepsijifoto: Printscreen/Youtube/Sherpica Recipes

Na isti način se u Hilandru priprema i sočivo.

Bonus video:

(Espreso/Posnajela.rs)