Posna trpeza, Foto: Printscreen/youtube, Zorana Jevtić, Shutterstock

brza priprema

POSNA TRPEZA ZA MITROVDAN, GOSTI ĆE BITI ODUŠEVLJENI HRANOM: 7 recepata za ukusan ručak, od PREDJELA do DESERTA

Pre nego što krenete da smišljate jelovnik za krsnu slavu, čak i ako je samo obeležavate u krugu porodice, na svečanom stolu moraju da se nađu slavski kolač, vino, sveća i žito

Objavljeno: 05.11.2023. 12:54h > 15:31h

Mitrovdan je jedna od najpoznatijih i najvećih srpskih slava, a ovaj pravoslavni praznik posvećen Dimitriju Solunskom koji je stradao zbog širenja hrišćanstva, "pada" 8. novembra. U našem narodu se veruje da na Mitrovdan treba ispoštovati određene običaje, a pošto ove godine je krsna slava u sredu, to znači da jelovnik mora da bude postan. Ako još niste odlučili šta da pravite, pročitajte naših 7 predloga za najbolja posna jela. Priprema nije komplikovana, ne koštaju mnogo, a gosti će biti oduševljeni.

Pre nego što krenete da smišljate jelovnik za krsnu slavu, čak i ako je samo obeležavate u krugu porodice, na svečanom stolu moraju da se nađu slavski kolač, vino, sveća i žito.

foto: Printscreen/Youtube/ Slatka Slana Hrana

PITA SA KROMPIROM, PERČURKAMA I PIVOM

Sastojci:

500 g kora

2 crna luka

2 krompira

80 g sojinih ljuspica

400-500 g pečuraka

70 g biljnog sira

malo susama

Za prelivanje:

100 ml ulja

250 ml piva

Priprema:

Crni luk iseckajte, pa propržite na malo ulja. Krompir oljuštite i izrendajte, pa prelijte vodom i ostavite 10 minuta. I sojine ljuspice prelijte vodom i isto ostavite 10 minuta. U tiganj sa lukom dodajte krompir i sojine ljuspice, koje ste prethodno procedili, pa kratko propržite. Zatim dodajte i seckane perčurke. U nauljenu tepsiju stavite koru i preko rasporedite malo fila, opet kora, fil i tako ređajte dok ne utrošite sve. Poslednji red treba da bude kora. Pomešajte pivo i ulje, pa prelijte pitu koju ste prethodno isekli na kocke. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 30 minuta. Nakon 15 minuta izvadite i pospite je rendanim sirom i susamom, pa vratite u rernu. Vreme pečenja zavisi od vaše rerne.

Ova posna pita je omiljena među Srbima i idealno je rešenje za slavu.

foto: Bakina kuhinja

POSNA SUPA SA KNEDLAMA

Sastojci:

Za supu:

1-2 šargarepe

2 l vrele vode

2 kocke za supu

1 veza peršuna

Za knedle:

200 g griza

2 kašike brašna

2 prstohvata soli

200 ml vode

1 kašičica kurkume

Priprema:

Na svakoj trpezi za krsnu slavu mora da se nađe domaća supa, a naš predlog je ona sa posnim knedlama! Sipajte vodu u šerpu i kada provri dodajte kocku za supu. Zatim promešajte dok se ne rastvori, pa dodajte seckanu šargarepu. Ako želite možete da dodate još neko povrće. Dok se supa kuva pripremite knedle. Pomešajte griz, brašno, so i kurkumu. Lepo promešajte, pa postepeno sipajte vodu. Mešajte dok se sastojci ne sjedine, a vodite računa koliko vode dodajete jer smesa ne sme da bude ni gusta ni retka. Pokrijte providnom folijom i ostavite da odstoje nekih 20-ak minuta, tako se neće raspadati prilikom kuvanja. Zatim kašičicom uzimajte smesu i sipajte u vrelu supu i kuvajte još 10-15 minuta.

foto: Printscreen/Yojutube/ Today's lunch Minja Stanisavljevic

POSNA SARMA SA ŠARANOM

Sastojci:

3 crna luka

1 praziluka

6 većih šargarepa

1 veza peršuna

3 štapića celera

4 čena belog luka

600 g pirinča

2 krompira

500 g dimljenog šarana

2 glavice kiselog kupusa

Priprema:

Iseckajte crni luk i praziluk, pa prodinstajte na zagrejanom ulju. Zatim dodajte mleveni beli luk, rendanu šargarepu, celer i seckani peršun. Ostavite da se dinsta još nekih 10 minuta. Nakon toga dodajte pirinač koji ste držali u vodi, samo ga ocedite. Dinstajte još 10 minuta. Sklonite sa šporeta, začinite po ukusu, pa dodajte rendani krompir. Punite listove kiselog kupusa i urolajte. Ređajte u tepsiju sarme, a između stavite dimljenog šarana, pa prelijte vodom i pecite na 150°C oko 4 sata.

Bez sarmi ne može da se zamisli nijedno slavlje, a ovaj recept je idealna ako slava pada u toku posta.

foto: Printscreen/Youtube/ Ljubina kuhinjica

SKUŠA PUNJENA PEČURKAMA I SIROM

Sastojci:

2 skuše

150 g pečuraka

80 g biljnog sira

2 čena belog luka

Priprema:

Ako ove godine želite da za slavu poslužite nešto drugačije, naš predlog je skuša. Skuši isecite glavu, pa je isecite po dužini na 2 dela, a zatim nožem uklonite i rep. Ribu dobro očistite. Pečurke izrendajte, propržite na malo maslinovog ulja, pa sipajte u posudu. Dodajte redndani biljni sir i mleveni beli luk, pa sjedinite. Posolite i pobiberite, pa opet promešajte. Nadev premažite preko fileta ribe i urolajte. Poređajte u nauljenu vatrostalnu posudu i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 25 minuta.

foto: Bakina Kuhinja

PIJANI PREBRANAC

Sastojci:

1/2 šolje smeđeg šećera

1/3 šolje jabukovog sirćeta

1 šolja salsa sosa (može ljuti paradajz sos)

600 g pasulja

1 crni luk

1 ljuta papričica

2 kašike senfa

1 kašika slatke paprike

1 kašičica bibera

2 kašičice soli

1 kašičica belog luka u prahu

1/2 kašičice origana

1/4 kašičice tucane ili ljute crvene paprike

1 flaša piva

Priprema:

U šerpu sipajte šećer, sirće i salsa sos. Mešajte dok se šećer ne otopi, pa dodajte pasulj koji ste prethodno oprali. Zatim dodajte sekcani crni luk, ljutu papričicu, senf, slatku papriku, so, biber, beli luk u prahu, origano i tucanu ili ljutu mlevenu papriku. Sipajte pivo i kuvajte dok sve ne omekša. Sipajte smesu u tepsiju i pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko sat i po vremena. Gosti na slavi će biti oduševljeni!

foto: Printscreen/Youtube/ Kuhinja Valentina Mašković

POSNA GROF SALATA

Sastojci:

1-2 cvekle

2 krompira

2-3 crna luka

300-400 g pečuraka

3-4 kiselih krastvaca

posni majonez

1 mladi luk

Priprema:

Krompir i cveklu skuvajte, pa oljuštite i kada se ohladi izrendajte. Pečurke isecite, pa propržite, pa ih izvadite i tiganja i propržite seckani crni luk. Kisele krastavčiće takođe isecite i krenite da ređate salatu. Na tacnu stavite obruč, pa prvo poređajte krompir, pa majonez, pa crni luk, pa majonez, pa krastavci, opet premažite majonez, pa cvekla, majonez i na kraju prečurke. Ukrasite majonezom i seckanim mladim lukom.

foto: Printscreen/Youtube/Sace Recepti

POSNE OBLANDE SA ČOKOLADOM

Sastojci:

1 pakovanje oblandi

400 g posne čokolade

350 g posnog margarina

Priprema:

Otopite čokoladu i margarin, pa premažite oblande i slažite jednu preko druge. Pokrijte providnom folijom i pritisnite nečim teškim. Ostavite na hladnom mestu da se stegnu, pa ih secite. Kolačima se svi raduju, a zna da su na slavama oblande nezaobilazne

Majke i snajke

(Espreso/Stvar ukuasa)