Baklava sa orasima i grizom, Foto: Printscreen/Youtube/ Hanuma kocht - Hanumina kuhinja

kakav ukus čoveče

STARE TURKINJE PRAVE NAJSOČNIJU BAKLAVU: Orah i griz - recept koji je star vekovima unazad

Stare Turkinje prave najsočniju baklavu sa orahom i grizom po receptu koji je star vekovima unazad

Objavljeno: 31.10.2023. 19:57h

Baklava je na našim prostorima jedna od najsočnijih poslastica koju žene prave za svaku priliku. Priprema zahteva vreme, ali se toliko slatko i brzo pojede da im ni ne bude žao da svojim ukućanima omoguće takvo zadovoljstvo.

Originalna baklava je jedna od najboljih, ali sada ćete videti kako je stare Turkinje prave.

U nju dodaju griz koji daje poseban ukus i ne može da se opiše rečima.

Mućenje jajafoto: Printscreen/Youtube/ Hanuma kocht - Hanumina kuhinja

Ovi sastojci idu po ovom receptu:

Za testo:

žumanca - 7 komada

pšenični griz - 1 kg

sveže mleko - 500 ml

ulje - 150 ml

Griz sa jajimafoto: Printscreen/Youtube/ Hanuma kocht - Hanumina kuhinja

sirće - 2 kapljice

kiselo mleko - 1 supena kašika

so - 1 prstohvat

Šećerni sirup:

limun - kriška

šećer - 1.2 kg

voda - 800 ml

Fil za baklavufoto: Printscreen/Youtube/ Hanuma kocht - Hanumina kuhinja

Još:

kravlji maslac - 250 g

skrob - za razvijanje

orasi - izmrvljeni

Ovako se pravi:

Od navedenih sastojaka se mesi meko i nelepljivo testo. Pokriva se krpom da se ne bi sušilo i ostavlja se na otprilike 4 sata.

Nakon toga se kidaju loptice testa - veličine oraha. Posipa se skrobom i razvija se u veoma tanku okruglu koru. Tako se obrađuje celo testo, kore se ostavljaju na 10 minuta da se blago osuše.

Filovanje baklavefoto: Printscreen/Youtube/ Hanuma kocht - Hanumina kuhinja

U tepsiju podmazanu ulje se ređa 6 kora, posipaju se orasima, odozgo još 6 kora, orasi, 6 kora itd. dok se ne potroše sastojci. Odozgo se završava korama i seče se na rombove ili druge kalupe, zaliva se maslacem prethodno istopljenim i ohlađenim.

Peče se u zagrejanoj rerni na 230 stepeni 10-15 minuta, posle na 130 stepeni dok se ne dobije zlatkasta boja.

Prelivanje baklavefoto: Printscreen/Youtube/ Hanuma kocht - Hanumina kuhinja

Za sirup šećer i voda se kuvaju 15-20 minuta nakon toga se ohladi, stavlja se limun.

Pravilo je da se topla baklava posipa hladnim sirupom ili obrnuto.

Ostavlja se na jednu noć.

Bonus video:

(Espreso/Bonapeti.rs)