Sarma na hrvatski način, Foto: Printscreen/Youtube/ Nasa Kuhinja

KIDA, BAŠ KIDA

HRVATSKA DOMAĆICA OTKRILA KAKO PRAVI NAJLEPŠU SARMU: Trik je u jednoj vrsti mesa - ovakvu nema šanse da ste jeli

Hrvatska domaćica otkrila kako pravi najlepšu sarmu uz slaninu koja joj daje bolji šmek

Objavljeno: 27.10.2023. 11:14h > 11:16h

Čim je stiglo svežije vreme žene polako kreću da spremaju i kuvana jela.

Kiseli kupus već možete da nađete u maksiju i da napravite starinski podvarak, ali ono što je još bolje jeste da ga iskoristite za sarmu.

Naša tradicionalna je najukusnija, ali i hrvatske domaćice je spremaju na ukusan, ali opet i drugačiji način od našeg.

Sastojci za sarmufoto: Printscreen/Youtube/ Nasa Kuhinja

Po njihovom receptu ovo su potrebni sastojci:

sušeno meso (po izboru)

1 velika glavica kiselog kupusa (1,5 -2 kg)

1 kašičica bibera ili više po ukusu

1 kg mešanog mlevenog mesa

1 kašičica vegete

2-3 supene kašike seckane slanine i/ili pršuta

25 gr soli

Dinstanje mesa i crnog lukafoto: Printscreen/Youtube/Kuhinja Valentina Mašković

150 gr pirinča

list peršuna

2 glavice crnog luka

1 jaje

Sada sledi priprema:

Prodinstajte sitno iseckani crni luk i slaninu.

Slanina u šerpi sa sarmomfoto: Printscreen/Youtube/ My kitchen Tanja

Dodajte pirinač i kratko dinstajte, da se zacakli ...

Dodajte mleveno meso, promešajte i čim promeni boju sklonite sa šporeta i neka se prohladi.

Promešajte meso, luk, pirinač, jaje, list peršuna, začine, pustite da malo odstoji, pa ponovo promešajte

Odvojite listove kupusa i isecite zadebljanja, po potrebi isperite hladnom vodom

Kuvanje sarmefoto: Printscreen/Youtube/ Nasa Kuhinja

Uvijajte sarme veličine po ukusu, kod mene su prve velike pa sve manje, ali to ne smeta …

Delove od listova, i ostatak glavice kupusa sitno naseckate i deo stavite na dno lonca, ostalo između sarmi

Sarme slažite u krug i između suvo meso i sl…

Gore stavite (po ukusu) sveže meso i/ili mesnate kosti.

Bonus video:

(Espreso/Coolinarika)