Slavsko žito i pogača, Foto: Zorana Jevtić

obratite pažnju

ŽITO ZA SLAVU SE MORA KUVATI TAČNO OVOLIKO DA BI BILO MEKO: Ako ne ispoštujete pravilo biće TVRDO i NIKO NEĆE JESTI

Ovako se pravi slavsko žito na starinski način

Objavljeno: 26.10.2023. 12:36h

Uz slavski kolač, žito je obavezni deo posluženja prilikom proslavljanja krsne slave. Žito je sastavni deo srpske tradicije i služi se u čast svetitelja koji se slavi, za zdravlje i napredak doma i ukućana.

Nakon sečenja kolača žitom se prvo služi domaćin, a zatim i svi ukućani. Onda se služe svi gosti i kako koji gost dolazi na slavu, prvo se poslužuje slavskim žitom. Slavski kolač, žito, vino i sveća predstavljaju simbol krsne slave.

Slavsko žitofoto: Printscreen/Youtube/ Aurora Recepti

Sastojci:

1/2 kg pšenice belije

1/2 kg prah šećera

1/2 kg oraha

3 kesice vanilin šećera

1/2 kašičice cimeta

mleveni orasi i jezgra oraha za ukrašavanje

Slavsko žitofoto: Printscreen/Youtube/ Aurora Recepti

Priprema:

Pšenicu kuvajte dok se zrno ne raspadne. Kuvanu je procediti, pa je samleti na mašini za meso. Zatim mleveno žito sjediniti sa prah šećerom i mlevenim orasima. U pripremljenu masu dodati 2-3 kesice vanilinog šećera, i cimet po želji.

Tako pripremljeno žito oblikovati na tacni, posuti mlevenim orasima i ukrasiti po želji polovinama jezgra oraha.

Majke i snajke

(Espreso/Stvar uksua)