Turšija, Foto: Printscreen/youtube/Moj Kutak

PROBAJTE I VI

OVAKO SE PRAVI TURŠIJA NA GRČKI NAČIN: Pored nje svaka SRPSKA VERZIJA pada u zaborav, uživaćete kao PRAVI GRK

Recept za turšiju na grčki način

Objavljeno: 23.10.2023. 13:53h

Recept za turšiju na grčki način, jer uživanje u ukusima mediterana nije rezervisano samo za letnji period.

Zimnicafoto: Printscreen/Youtube/ Uradi Sama- Ideje za kreativce

Sastojci:

  • 8 kg različitog povrća
  • 5 l vode
  • 1,5 l sirćeta
  • 7 kašika šećera
  • 7 kašika soli
  • 40 g vinobrana
  • biber, lovorov list

Priprema:

Povrće operite i očistite. Naizmenično ređajte u suvo plastično bure ili u veće tegle. Povrće povremeno pospite zrnima bibera i lovorovim listovima. U većem sudu napravite preliv: u hladnu vodu sipajte sirće, so, šećer i vinobran. Promešajte i sačekajte da se sastojci rastope. Preliv sipajte na turšiju u buretu i zatvorite. Može da se konzumira nakon 2-3 nedelje, a povrće ostaje čvrsto do pripreme naredne turšije, pod uslovom da su kupljeni zdravi, čvrsti i kvalitetni plodovi.

Napomena: Kod ove turšije je interesantno što, ukoliko se neko povrće brzo potroši, može da se doda novo, čak i tokom zime.

(Espreso/StvarUkusa)