Šargarepa, Foto: Lako je kuvati/ Printscreen/ Youtube

slovenski ukus

SLOVENKE PRAVE NAJBOLJU VITAMINSKU ZIMNICU: Kisela šargarepa u tegli - tradicionalni BALKANSKI recept

Kisele šargarepice u tegli po receptu domaćica iz Slovenije

Objavljeno: 11.10.2023. 18:33h

U jeku pravljenja vaših omiljenih zimnica, donosimo vam recept za kiselu šargarepu u tegli kakva se pravi u Sloveniji.

Balkanske domaćice su poznate po svojim kiselim đakonijama koje spremaju tradicionalno svake jeseni, te ne propustite da isporbate i ovu salatu.

Savršeno se slaže uz razna jela, a uz to je i vrlo ukusna i zdrava.

Šargarepafoto: Printscreen/youtube/ JOJINE KUHINJSKE ČAROLIJE

Sastojci:

  • 2,5 kg šargarepe
  • 1,2 l vode
  • 1,2 l sirćeta
  • 70 g ulja
  • 70 g šećer
  • 70 g soli
  • nekoliko čena belog luka, nekoliko zrna bibera

Još jedan recept za super zdravu zimnicu možete pročitati ovde.

Priprema:

Šargarepu oljuštite, operite i kuvajte u malo posoljenoj vodi 10-15 minuta. da ne bude sasvim prepečeno. Zagrejte tegle u rerni na 100 stepeni.

U šerpu sipajte sirće, so, šećer, vodu i ulje i stavite da provri.

Šargarepa i začinifoto: Printscreen/youtube/JOJINE KUHINJSKE ČAROLIJE

U tečnost stavite kuvanu i oceđenu šargarepu da se zajedno kuva 1-2 minuta.Izvadite šargarepu i rasporedite u vruće tegle,pa kiselu vruću tečnost procedite da bude čista i napunite tegle.

foto: Printscreen/youtube/ Letina Kuhinja / Leta’s Kitchen

Stavite nekoliko zrna bibera i u svaku teglu po grančicu kopra.Možete dodati mali paprikaš ili po 1-2 komada belog luka. Tegle dobro zatvorite i okrenite ih naopačke da stoje na poklopcima 24 sata.

BONUS VIDEO:DA LI ZIMNICA POSTAJE LUKSUZ? Goran Đaković: Cene na pijaci su za potrošače visoke, a za proizvođače realne

(Espreso/coolinarka.com)