Prag torta, Foto: Printscreen YouTube/Vanille Tanz

recept

OVA TORTA JE IDEALNA ZA SVE PRILIKE, GOSTI ĆE SAMO TRAŽITI REPETE: Raskošna kao EVROPSKI GRAD po kome i NOSI IME

Ko može da odoli čokoladnom užitku?

Objavljeno: 11.10.2023. 12:39h

Većina ljudi obožava čokoladne torte, još kada su one raskošne i kremaste, nema im premca. Jedna od sjajnih čokoladnih torti je i Prag torta, koja pored čokoladnog ukusa, nudi i aromu pomorandže.

Za pripremu je jednostavna jer se peče samo jedna kora koja se deli na dva dela, dok se fil samo unuti bez kuvanja.

Pre nego što zasučete rukave i bacite se na pripremu, samo da vam kažemo da je ova torta raskošna kao i grad po kojem nosi ime.

Sastojci za prag tortufoto: Printscreen YouTube/Vanille Tanz

Vreme pripreme:

120 minuta

Sastojci:

Biskvit:

5 jaja

200 g šećera

25 g kakao praha

20 g kukuruznog skroba

80 g brašna

35 g putera

1 kašičica praška za pecivo

Krem "Prag":

1 žumance

20 g vode

120 g kondenzovanog mleka

200 g putera

10 g vanilin šećera

10 g kakao praha

Kora za prag tortufoto: Printscreen YouTube/Vanille Tanz

Preliv za biskvit:

150 ml vode

10 g šećera

1/2 kašike konjaka, a može i rum

Glazura:

150 g crne čokolade (50-55%)

100 g putera

+120 g džema od kajsije/konzerva

Priprema:

Odvojite belanca i žumanca. Dobro umutite belanca u čvrst sneg, dodajući im polovinu šećera. Potom umutite šumanca sa preostalim šećerom. Umešajte brašno, skrob i kakao i prašak za pecivo.

Onda belanca kašikom dodajte u umućena žumanca i mešajte kašikom. Kroz sito dodajte praškaste sastojke i dobro umešajte kašikom.

Odvojite jednu kašiku smese, pa nju pomešajte sa rastopljenim puterom. Kada dobro umešate, vratite u ostatak smese za biskvit.

Izliti u okrugli kalup prečnika 30 cm i staviti da se peče u unapred zagrejanu rernu na 175 stepeni Celzijusa oko 45 do 50 minuta u zavisnosti od jačine vaše rerne. Čačkalicom proverite da li je gotovo.

Prag tortafoto: Printscreen YouTube/Vanille Tanz

Kada je pečen, biskvit presecite na tri dela. Trudite se da budu jednaka.

Pripremite preliv od vode, šećera i konjaka tako što ćete najpre rastopiti šećer u vodi, a potom dodati konjak.

U šerpu sipajte vodu, pa kondenzovano mleko, jaje i šećer. Pomešajte da se sve lepo sjedini. Potom staviti na šporet i kuvati na laganoj vatri dok se ne zgusne. Mikserom umutiti puter, pa kuvani krem lagano pomešajte sa puterom. Na kraju dodajte i kakao i dobro promešajte.

Potom ređajte koru, preko nje sipajte preliv, pa stavite krem, pa ponovo koru, preliv i krem i još jednu koru i preliv.

Kada se sve ohladi, stavite džem od kajsije preko poslednje kore, a odozgo ganaš koji ste skuvali od čokolade i putera. Pustite da se čokolada slije i preko ivica torte.

Ukrasite je po želji.

Majke i snajke

(Espreso/24sedam)