Sir, Foto: RINA

RECEPT

ISKUSNE DOMAĆICE OVAKO PRAVE DOMAĆI SIR: Gotov je za samo SAT I PO VREMENA i to od 2 sastojka (VIDEO)

U kućnim uslovima napravite domaći sir, a ukus mu poboljšajte začinskim biljem i maslinovim uljem. Ovo je super recept

Objavljeno: 07.10.2023. 16:21h

Nekada su domaćice stalno spremale domaći sir, ali danas zbog užurbanog načina života, ljudi sve manje vremena imaju. Mi vam donosimo recept za preukusan domaći sir, koji se lako sprema i ne zahteva puno vremena, a ni kulinarskih sposobnosti. Ako želite da poboljšate ukus siru dodajte mu aromatično začinsko bilje, kao i maslinovo ulje.

Pročitaje i kako se pravi veganski sir.

foto: RINA

Sastojci:

2 l punomasnog mleka

6 kašika soka od limuna ili sirćeta

Priprema:

Sipajte mleko u šerpu, pa ga kuvajte dok se ne pojave mehurići, uz neprestano mešanje. Pre nego što krene da ključa smanjite temepraturu i postepeno sipajte sok od limuna ili sirće. Sve vreme mešajte dok ne vidite da se sir odvaja od surutke. Nakon toga sklonite sa šporeta, poklopite i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi još 15 minuta.

Na posudu stavite cediljku, pa u nju stavite gazu i pomoću kutlače sipajte sir unutra. Zatvorite gazu i dobro procedite da sva surutka iscuri. Napravite čvor na gazi i ostavite sir da odmori nekih sat vremena. Sir možete da jedete nakon toga. Ako želite da bude još ukusniji prelijte ga maslinovim ulje i pospite začinskim biljem po želji.

(Espreso/Stvar ukusa)