Medenjaci, Foto: Youtube/Emilina Kuhinja(Printscreen)

savršen kolač

SOČNI MEDENJACI KOJE SU NAM BAKE PRAVILE: Jednostavan recept koji MIRIŠE NA DETINJSTVO - poslastica za SVA ČULA

Sočni i mirišljavi medenjaci ne pitaju za vreme, njih možete uvek praviti, ne čekajući praznike

Objavljeno: 06.10.2023. 19:59h

Medenjaci obično asociraju na zimu i praznike, bude nostalgiju ušukanog doma i detinjstva, ali to ne znači da ih ne možete praviti kad god vam se prijede nešto slatko.

Donosimo vam super recept koji ćete obožavati, a prilično je lak za pravljenje.

Sastojci:

  • 700 g brašna
  • 200 g šećera + 6 kašika šećera
  • 250 ml mleka
  • 100 g masti
  • 2 žumanca
  • 2 kašike meda
  • 1 kašika cimeta
  • malo karanfilića
  • malo muskatnog orašćića
foto: Printscreen/youtube/ Recepti iz moje kuhinje

Priprema:

Ušpinovati 6 kašika šećera, mešati na laganoj temperaturi sve dok se ne dobije tečna karamel masa i boja. Zatim dodati 250 ml mleka, pa kuvati dok se grilijaš sasvim ne istopi.

U toplu masu sipati 2 kašike meda, 1 kašiku cimeta, malo karanfilića i muskatnog orašćića. Ostaviti da se prohladi, da smesa postane mlaka.

foto: Privatna arhiva

Posebno umutiti: 100 g masti, 2 žumanca i 200 g šećera. Sjediniti obe smese, dodati 1 kašičicu sode bikarbone i 700 g brašna, sve zamesiti i ostaviti da odstoji sat vremena.

Još jedan recept za medenjake pogledajte ovde.

U tepsiju staviti papir za pečenje, praviti kuglice veličine oraha i ređati tako da jedna od druge budu razmaknute 5 cm. Svaku kuglicu (medenjak) možete ukrasiti jezgrom oraha, badema ili lešnika.

Medenajcifoto: Printscreen/youtube/Emily's Kitchen

Peći u dobro zagrejanoj rerni (220 °C) oko 8 minuta. Vaditi ih na ravnu površinu, po želji posuti šećerom u prahu i medom.

Kad se ohlade staviti ih u plastičnu kutiju sa poklopcem da bi ostali mekani.

BONUS VIDEO:ZDRAV ROLAT BEZ BRAŠNA! Influenserka Rosićka podelila recept u najgledanijem kulinarskom TV šou programu Majke i snajke

(Espreso/stvarukusa)