Ljute papričice u tegli sa belim lukom, Foto: Printscreen/Youtube/ My kitchen Tanja

čista desetka

BUGARKE SPREMAJU NAJPIKANTNIJU ZIMNICU: Ljute papričice sa belim lukom u tegli - recept koji se ne zaboravlja

Ljute papričice sa belim lukom u tegli su najpikantnija zimnica koju Bugarke spremaju, a recept ne može da se zaboravi

Objavljeno: 29.09.2023. 17:49h

Iz godine u godinu u Srbiji domaćice spremaju zimnicu na već tradicionalne načine koje su nasledile od svojih baka.

Ljute papričice ne mogu da izostanu, a još kad ih izvadite uz neku dobru pečenicu, kiflice, pa i kuvana jela.

Sada je pred vama da vidite kako Bugarke spremaju ljute papričice sa belim lukom u tegli.

Lako se sprema, mnogo je sočna i ljutkasta, za hladne dane pun pogodak.

Ljute papričice u činijifoto: Printscreen/Youtube/ My kitchen Tanja

Recept ide po ovim sastojcima:

3 glavice belog luka

1 kilogram tanke i dugačke ljute paprike

1 veza peršuna

2 kilograma crvene paprike

Ljute papričice u teglifoto: Printscreen/Youtube/ My kitchen Tanja

3 kašike soli

4 kilograma paradajza

2 šolje šećera

2 šolje jabukovog sirćeta

2 šolje ulja

NAČIN PRIPREME

Ljuta paprika se očisti od drški, iseče na srednje komade i opere.

Crvene paprike se ispeku u aparatu za pečenje paprika ili na ploči, oljušte se i očiste od drški i semenki.

Isecite ih na male komade.

Paradajz se opere, oljušti i sitno isecka.

Papričice u tegli foto: Printscreen/Youtube/ My kitchen Tanja

U šerpu u kojoj će se kuvati apetitka salata se sipa jabukovo sirće, ulje, so i šećer.

Dobro promešajte i dovedite marinadu do ključanja.

Zatim dodajte seckane ljute paprike.

Posle 5 minuta dodajte seckane pečene crvene paprike.

Stalno mešajte, nakon 5 minuta dodajte seckani paradajz.

Pustite mešavinu da se kuva na srednjoj vatri 20 minuta nakon ključanja, a zatim sklonite sa vatre.

Peršun se očisti, opere i sitno isecka.

Voda za prelivanje ljutih papričica u teglifoto: Printscreen/Youtube/ My kitchen Tanja

Oljuštite beli luk bez rezanja.

U smesu se dodaju peršun i beli luk nakon što se skine sa vatre.

Smesa sa apetitkom se sipa u tegle i steriliše 30 minuta posle ključanja.

Mešavina za ovu apetitku turšija sa ljutom paprikom i belim lukom je za 16 komada srednjih tegli zimnice.

Bonus video:

(Espreso/Bonapeti.rs)