Turšija sa kiselim zelenim paradajzom u tegli, Foto: Printscreen/Youtube/Sherpica Recipes

ma savršenstvo

TURŠIJA SA KISELIM ZELENIM PARADAJZOM U TEGLI: Nezaobilazna zimnica iz Jugoslavije - recept kakav se ne zaboravlja

Turšiju sa kiselim zelenim paradajzom u tegli je nezaobilazna zimnica iz Jugoslavije, recept kada jednom napravite ne možete da zaboravite

Objavljeno: 28.09.2023. 21:53h

Da li ste nekada probali turšiju sa kiselim zelenim paradajzom u tegli?

Zimnica kakva samo može da se poželi u hladnim danima, a u ukus ćete se sami i uveriti.

To nije jedini seoski način na koji možete da je napravite, jer je i ovaj jedan skroz zaboravljen, a ljudi u Jugoslaviji su uživali u njoj cele zime.

foto: Printscreen/Youtube/Sherpica Recipes

Za ovaj recept ovako ide spisak sastojaka:

listovi višnje ili dunje

10 kilograma zelenog paradajza

1-2 glavice celera

400 grama soli

foto: Printscreen/Youtube/Sherpica Recipes

3-4 glavice belog luka

400 mililitara vinskog sirćeta

20 zrna bibera

10 komada lovorovog lista

20 zrna pimenta

foto: Printscreen/Youtube/Sherpica Recipes

Evo je i priprema:

Operite paradajz i izbušite ga na nekoliko mesta velikom iglom. Poređajte ih čvrsto u tegle, stavljajući između njih listove višnje i dunje, čenove belog luka i kriške celera.

Napunite tegle vodom, da izmerite koliko će vam biti potrebno.

Sipajte vodu u šerpu, odstranite 100 ml. Stavite so, začine i sirće i dobro promešajte.

Prelijte paradajz, zatvorite čvrsto tegle i stavite na tamno i hladno mesto. Turšija će biti gotova za 3-4 nedelje.

Turšiju sa kiselim paradajzom ćete jesti sa apetitom, dok se ne potroši!

Bonus video:

(Espreso/Bonapeti.rs)