Kiseli krastavci u tegli, Foto: Printscreen/Youtube/My kitchen Tanja

uz pečenje pun pogodak

KISELI KRASTAVCI BEZ KONZERVANSA I PASTERIZACIJE: Najstarija zimnica - uspeće samo ako ih čuvate na ovom mestu

Kiseli krastavci bez konzervansa i pasterizacije su najstarija zimnica čiji recept se prenosi godinama na mlađe generacije

Objavljeno: 21.09.2023. 19:18h > 19:31h

Zimu treba dočekati na pravi način, a to ćete uspeti samo ako sebi na vreme obezbedite dobru zimnicu.

Sveže krastavce u ovom periodu svi jedemo, a u kiselim uživamo kada dođe zima.

Dodajemo ih u salatu, jedemo uz pečenje, uz proju, gibanicu...

Sigurni smo da imate svoje načine kako da ih ukiselite, a ovaj je mnogo bolji jer ne treba da se pasterizuju i ne treba vam konzervans. Jedna je od naših najstarijih zimnica.

Krastavci u činijifoto: Printscreen/Youtube/My kitchen Tanja

Za ovaj recept su vam potrebni su ovi sastojci:

3 kašike rakije

400 grama kornišona (krastavci)

2 komada listova vinove loze

Pranje krastavacafoto: Printscreen/Youtube/My kitchen Tanja

1 kašika morske soli

1/4 veze mirođije

1 kašičica semena slačice

Stavljanje krastavaca u teglufoto: Printscreen/Youtube/My kitchen Tanja

8 čenova belog luka

Sada sledi način pripreme:

Na dno tegle stavite jedan sveži list vinove loze, poređajte gusto kornišone, a između njih ubacite beli luk i morođiju.

Kada krastavce dobro poređate, dodajte kašiku semena slačice, tri kašike rakije, kašiku morske soli i sipajte vodu do vrha. Na kraju stavite preko svega još jedan list vinove loze.

Začini u krastavcimafoto: Printscreen/Youtube/My kitchen Tanja

Zatvorite poklopcem.

Važno je da tokom prve nedelje svakodnevno promućkate tegle sa kiselim krastavcima.

Čuvajte na temperaturi koja nije viša od 20 stepeni.

Prelivanje krastavacafoto: Printscreen/Youtube/My kitchen Tanja

Prema ovom receptu, kiseli krastavci bez sterilizacije su ukusni i hrskavi i mogu da izdrže 4-5 meseci, ako se čuvaju u hladnom podrumu.

Bonus video:

(Espreso/Bonapeti.rs)