zimnica
RECEPT ZA 3 KILOGRAMA KISELIH KRASTAVACA TRAŽE SVE SRPKINJE: Evo u čemu je CAKA, biće bolji nego KUPOVNI
Tokom kupovine krastavaca obratite pažnju na izgled ploda
Obožavani, kiseli krastavci uvek imaju svoje mesto u našim frižiderima. Zimnica koja je popularna tokom cele godine, kiseli krastavci se često jedu kao salata ili prilog uz kuvana jela i čorbe. Upravo zbog svog ukusa, savršeno se kombinuju sa raznim namirnicama.
Osim finog ukusa, kisele krastavce odlikuje savršen odnos kiselosti, svežine i hrskavosti, baš ono što nam treba tokom zime. Priprema je jednostavna, a krajnji ishod će vas oduševiti. Sledi nekoliko recepata za pripremu domaćih kiselih krastavaca.
Priprema krastavaca
Krastavci se mogu jesti sveži ili kiseli. Postoji nekoliko vrsta krastavaca i svaka ima svoju namenu. Glavna podela je na krastavce za salate i kornišone. Kornišoni su manji, a svrha im je najčešće kiseljenje. Najpopularnije vrste kornišona su pariški, parifin F1 i nais f1.
Beru se kada dostignu puni stepen zrelosti, što zavisi od sorte. Zrelost se najbolje određuje prema čvrstoći, boji i veličini ploda, a beru se dok su još mladi i dok je seme unutar ploda još mekano. Berba se odvija ručno i retko se može obaviti u jednom danu. Plodovi sazrevaju drugačije, pa berba može da potraje i do nekoliko nedelja.
Tokom kupovine krastavaca obratite pažnju na izgled ploda. Odaberite čvrste krastavce, duguljastog oblika i zelene boje. Izbegavajte one koji su meki na dodir i koji sadrže sumnjive fleke i oštećenja. Kisele krastavce ćete pronaći i na policama prodavnica, ali bilo bi idealno da ih kupite na pijaci ili od lokalnog uzgajivača
Nije važno da li vam je ovo prva priprema ili ste već majstor u kiseljenju, sa kiselim krastavcima ne možete pogrešiti. Pre pripreme, ne zaboravite da temeljno očistite i sterilišite tegle. U receptima koji ne sadrže konzervanse, metod pasterizacije je obavezan da bi vaša zimnica imala duži vek trajanja. Slede tri recepta za pripremu domaćih kiselih krastavaca.
Kiseli krastavci
Iz ovog recepta ćete dobiti približno 12 tegli srednje veličine. Neke sastojke možete i da izbacite, posebno ako ne odgovaraju vašem ukusu, a možete i da dodate začine po želji. U receptu se koristi sušena mirođija, ali možete koristiti i svežu. Za ovaj recept biće vam potrebno samo pola sata.
3 - 4 kg krastavaca, u zavisnosti od veličine
600 ml alkoholnog sirćeta
3,5 l vode
10 kašika soli
300 g šećera
4 kašike semena senfa
4 kašike mirođije
2 kašike suvog korijandera
biber (opciono)
1 - 2 kašičice konzervansa
Priprema
Operite krastavce četkom, osušite ih kuhinjskom krpom i poređajte u tegle. Rasporedite ih što je moguće gušće, tako da ih što više stane u teglu.
U šerpu dodajte alkoholno sirće, vodu i začine, promešajte i pustite da provri na srednjoj vatri.
Povremeno sve promešajte i kuvajte dok se sav šećer ne otopi.
Prokuvanu tečnost sipajte u tegle sa krastavcima.
Čvrsto zatvorite tegle, okrenite ih na poklopac i ostavite da odstoje oko 10 minuta da se napravi vakuum.
Čuvajte na suvom, hladnom i tamnom mestu.
majke i snajke
(Espreso/MojaZimnica)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!