Pekmez od kajsija u teglama bez konzervasna, Foto: Printscreen/Youtube/ Home Made Recipes

svi ga volite

DOMAĆI PEKMEZ OD KAJSIJA BEZ KONZERVANSA: Najslađa poslastica sa sela - samo naši stari je spremaju po ovom receptu

Domaći pekmez od kajsija bez konzervansa po receptu naših starih je najbolji izbor za zimnicu

Objavljeno: 19.09.2023. 17:45h

Svi kada odemo na selo preko zime znamo šta to znači - gibanica za doručak, kajmak, dobra zimnica, a tu je nešto i da se zasladimo, domaći pekmez od kajsija.

Mnoge žene danas kada ga spremaju stavljaju konzervans, ali naše bake znaju da je mnogo bolji bez njega.

Deca, pa čak i stariji će uživati dok ga budu jeli sa hlebom, a neki još od detinjstva pamte kako još bolji ukus daje i margarin.

foto: Printscreen/Youtube/ Home Made Recipes

Ovo su potrebni sastojci za recept.

4 kg očišćenih kajsija

-400 g šećera ( na 1 kg 350 g šećera )

foto: Printscreen/Youtube/ Home Made Recipes

Tu je i način pripreme:

Prvo kajsije dobro oprati i ocediti od vode.

Zatim im izvaditi koštice i staviti u jedan veći sud.

Dodati šećer, pa dobro promešati.

foto: Printscreen/Youtube/ Home Made Recipes

Kuvati na srednjoj vatri uz stalno mešanje da ne zagori oko 1 i po sat. Pekmez je gotov kada varjača ostavlja vidljiv trag, koji se ne zatvara brzo.

Tegle oprati, pa staviti u rernu da se sterilizuju. Uključiti rernu na 100 stepeni i ostaviti tegle 30 minuta.

foto: Printscreen/Youtube/ Home Made Recipes

Tegle pre sipanja pekmeza treba da su zagrejane i tople, pa vruć pekmez sipati u njih.

Bonus video:

(Espreso/Kuvanjeodsrca.rs)