Čupava Kata, Foto: Printscreen/ Youtube/ Kuvaj uzivo

ZNATE LI KOJI JE?

OVO JE BIO OMILJENI KOLAČ U JUGOSLAVIJI: Niko nije mogao da mu odoli - preukusan, a i za svačiji džep (RECEPT)

Čupava Kata je stari jugoslovenski recept koji domaćice redovno prave, a i isto tako budi nostalgiju

Objavljeno: 16.09.2023. 14:55h > 15:03h

Stari jugoslovenski kolači su mnogo ukusniji od "modernih" kojih je danas sve više.

Oni se prave uglavnom od sastojaka koje već imate kod kuće, a takve poslastice su uvek najslađe.

Takav jedan jugoslovenski je - "Čupava Kata" koji će vas osvojiti čim ga probate. Recept je jeftin i nije težak za pripremu.

Sastojci:

foto: Printscreen/Youtube/ Kuhinja Valentina Mašković

Za testo:

3 žumanca,

3 kašike šećera,

150 grama margarina

300 grama brašna

1 prašak za pecivo

3 kašike mleka

Premaz:

4 kašike marmelade

foto: Printscreen/Youtube/ Kuhinja Valentina Mašković

Fil:

150 grama oraha;

3 belanceta;

200 grama šećera u prahu

Priprema:

Žumance i šećer penasto umutite, pa dodajte margarin i brašno, prašak za pecivo i mleko i umutite dok smesa ne postane glatka.

Kada se testo sjedinilo, napravite 3 jednake loptice. Jednu lopticu odmah stavite u frižider ili u zamrzivač.

Tepsiju pouljite i pobrašnavite pa u nju razvucite prvu lopticu, zatim je premažite marmeladom. Na radnoj ploči razvijte drugu lopticu pa je pomoću oklagije prenesite u pleh. Ako se raspadne, nema veze. Samo je spojite i na nju stavite fil.

Fil pravite tako što ćete umutiti belanjce, a zatim im dodati šećer u prahu i orahe. Umućen fil stavite na kolač, pa izvadite onu lopticu od testa iz zamrzivača i lagano je narendajte po vrhu.

Pecite na 200 stepeni pola sata.

Prijatno!

Bonus video:

(Espreso/Stil)