Pirinač, Foto: Printscreen/Youtube/Gastro brat

trik

SKUVAJTE PIRINAČ NA OVAJ NAČIN I NIKADA VIŠE NEĆE BITI LEPLJIV: Samo ovako će biti UKUSAN, a ne BLJUTAV

Kuvani pirinač je fenomenalan kao prilog, deo glavnog jela ili poslastica

Objavljeno: 12.09.2023. 17:58h

Kuvani pirinač je fenomenalan kao prilog, deo glavnog jela ili poslastica. Uz savete koje ćete pronaći u ovom tekstu pripremaćete uvek savršene obroke bez obzira da li kuvate rižoto, đuveč, sutlijaš ili čist pirinač kao prilog jelu.

Savršeno pripremljen pirinač je umereno meko skuvan, ravnomerno začinjen, rastresit i ne ostaje zalepljen za zidove posude u kojoj se priprema. Kuvanje pirinča je postalo prava nauka kako bi se postigle sve ove stvari a zapravo je izuzetno jednostavan proces.

Štaviše, što se manje radi tokom samog kuvanja, veća je verovatnoća da pirinač ispadne savršen. Sve što je potrebno uraditi radi se ili pre ili nakon, nikako dok je u toku kuvanje pirinča.

foto: Prinstcreen/Youtube/ Jamie Oliver

Lakše Kuvanje pirinča

Konačno smo došli do glavnog dela – samog kuvanja pirinča. Ukoliko ste do sada ispratili sve savete ovo će biti i najlakši deo. Potrebno je samo pridržavati se određenih pravila.

Kuvanje pirinča uvek počinje u hladnoj vodi

Nakon što voda proključa vatra se smanjuje na najniži stepen a posuda poklapa

Nema otvaranja posude do kraja kuvanja

Nema mešanja pirinča tokom kuvanja

Počnite tako što ćete odabrati vrstu pirinča i količinu za kuvanje. Duguljasti i srednji pirinač su bolji za pripremu slanih jela dok je kraći bolji za kaše i sutlijaš. Isperite pirinač nekoliko puta u hladnoj vodi ili pod česmom. Ukoliko koristite posebno tvrdu vrstu duguljastog pirinča ili smeđi pirinač možete ga ostaviti i neko vreme da odstoji u vodi.

foto: Prinstcreen/Youtube/ Jamie Oliver

Sipajte pirinač u posudu, začinite, dodajte određenu količinu hladne vode (po tabeli ispod), po želji malo ulja i pustite da provri. Nakon što voda provri smanjite vatru na najniži podeok, poklopite posudu i više je ne dirajte do kraja kuvanja. Ne skidajte poklopac sa posude ni da proverite! Za veće količine pirinča vreme kuvanja se računa od trenutka kada poklopite posudu.

Nakon kuvanja sklonite ga sa vatre ali i dalje ne skidajte poklopac 5-10 minuta. To će dozvoliti preostaloj vodenoj pari da se ravnomerno rasporedi kako se hladi.

Šta svim ovim dobijate? Dobijate to da će pirinač biti mek ali ne gnjecav, biće ravnomerno kuvan na površini kao i na dnu posude, neće zagoreti niti se lepiti za zidove posude, zrna neće biti slepljena i biće ravnomerno začinjen.

Majke i snajke

(Espreso/Fagor.rs)