NIKADA VIŠE NEĆE BITI LEPLJIV I BLJUTAV: Uz ovaj TRIK skuvaćete najukusniji PIRINAČ do sada (RECEPT)
Pirinač, Foto: Prinstcreen/Youtube/ Jamie Oliver

Za iskusne domaćice

NIKADA VIŠE NEĆE BITI LEPLJIV I BLJUTAV: Uz ovaj TRIK skuvaćete najukusniji PIRINAČ do sada (RECEPT)

Ovo je prva greška koju mnogi prave i ako ovde pogrešite gotovo je sigurno da će vaš pirinač biti bezukusan

Objavljeno:

Ako vam barem jednom nije zagoreo, ništa niste uradile. A sigurno je više puta ispao bljutav, lepljiv, muljav, niakakav, ne znam kojim epitetom bi trebalo da ga krstimo, svakako neukusan.

U daljem tekstu doneli smo vam mnogo trikova za lakše i bolje kuvanje pirinča, a na kraju je i najbolji recept za njegovu pripremu.

Kako se kuva pirinač – osnovni recept

Pravilno kuvanje pirinča će vas unaprediti kao kuvara. Ovu namirnicu može spremiti da bude toliko ukusna da će prijatelji misliti da ste je uzeli iz nekog restorana. Objašnjavamo korak po korak kako se pravilno kuvaju sve vrste pirinča. Pozabavićemo se svim faktorima na koje treba obratiti pažnju kada kuvate pirinač. Prvi je:

Pirinač
foto: Profimedia

Koliko treba da bude odnos vode i pirinča?

Ovo je prva greška koju mnogi prave i ako ovde pogrešite gotovo je sigurno da će vaš pirinač biti bezukusan. Ako dodate previše vode imaćete vodnjikav pirinač koji neće moći da se procedi, lepiće se i neće imati dobru teksturu. Sa druge strane, ako stavite premalo pirinča, on će zagoreti.

Zato treba naći idealan odnos između vode i pirinča. Kako se kuva pirinač i koliko vode treba staviti? Odgovor na ovo pitanje zavisi od vrste pirinča koji kuvate. Dakle, za dugi, obli i integralni pirinač je potrebna različita količina vode.

Dugi pirinač se najčešće jede uz pilav, sarmu i generalno se najčešće priprema u našoj kuhinji. Odnos dugog pirinča i vode za kuvanje treba da bude 1:2. Što znači jedna šolja pirinča i dve šolje vode.

Obli pirinač je karakterističan za rižoto. Jednu šolju oblog pirinča treba kuvati u 1 i 1/4 šolje vode. Kao što možete primetiti, obli pirinač manje u pija u odnosu na dugi, te mu je zato potrebno manje vode.

Pirinač
foto: Printscreen/Youtube/Gastro brat

Tu mnogi pogreše u kuvanju jer misle da je belom pirinču, nebitno da li je zrno kratko ili dugo potrebna ista količina vode. Ako se obli pirinač kuva sa dve šolje vode, dobićete pirinač sa previše vode. A to u startu ubija ukus, nebitno koliko ste začina stavili, jer time se kvari sama njegova tekstura.

Treba obratiti pažnju i na treću vrstu pirinča, koja se smatra najzdravijom – integralni pirinač. Ovakva vrsta je mnogima najukusnija, a smatra se najzdravijom zato što je najmanje industrijski obrađivana i samim tim sadrži mnogo više vlakana i minerala kao što je gvožđe.

Integralni pirinač treba kuvati sa 1 i 3/4 šolje. Dakle, potrebno je malo manje od dve šolje za kuvanje.

Kako se kuva pirinač – 1. korak

Savet pre nego što počnete sa kuvanjem pirinča jeste da ga dobro operete. To možete učiniti tako što ćete ga staviti u cediljku i provući kroz mlaz vode. Treba ga prati dok voda koja iz njega izlazi više ne bude bele boje.

Sa detaljnim pranjem pirinča ispirate skrob, koji naš organizam teško vari, pa može uzrokovati neprijatnosti u stomaku. Takođe, skrob utiče na lepljenje pirinča, te ako ga ne operete, on neće biti rastresit nakon kuvanja.

Pirinač
foto: Printscreen

Koliko dugo ga je potrebno kuvati? – 2. korak

Kada properete pirinač ubacite ga u šerpu, a zatim prelijte vodom poštujući srazmeru koju smo naveli. Druga najčešća greška koju mnogi prave kad kuvaju pirinač jeste da ga kuvaju kao i testeninu, na jakoj vatri. Za ovu žitaricu je potrebno smanjiti temperaturu i krčkati na srednjoj vatri.

Kako kuvati pirinač i koliko drugo treba da se kuva? Odgovor na ovo pitanje, takođe zavisi od vrste pirinča kojeg kuvate.

Dugi pirinač treba kuvati na tihoj vatri 18 minuta, obli 15 minuta, a integralnom pirinču je potrebno nešto više vremena, 45 minuta. Pirinač koji je više industrijski prerađen iziskuje manje vremena za kuvanje.

Imamo još jedan savet: pirinač kuvajte sa poklopcem, nemojte ni slučajno sklanjati poklopac dok se proces kuvanja ne završi. A kada prođe određeni broj minuta koji je potreban da se vaše jelo skuva, možete ga kuvati još 5 minuta bez poklopca.

Pirinač će upiti svu vodu, biće rastresit i neće se lepiti, niti izgoreti.

Pirinač
foto: Prinstcreen/Youtube/ Jamie Oliver

Koliko dugo može pirinač stajati u frižideru?

Nije jedino pitanje kako se kuva pirinač, pitanje je i koliko može da se drži u frižideru, a da to ne utiče na njegov ukus. Smatra se da ako pirinač pripremite kako treba, da može ostati u frižideru i do 5 dana.

Ako ga niste skuvali kako treba, tada može izdržati znatno manje. Ne zato što će se pokvariti, već zato što kad se bude podrevao neće biti ni izbliza ukusan kao što bi trebalo, već će ukus biti bljutav.

Smatra se da se pirinač najbolje zagreva u mikrotalasnoj peći. Pomešajte pirinač, dodajte sasvim malo vode na dno i po vrhu. Zatim stavite u mikrotalasnu i podgrejte na srednjoj temperaturi.

Isti proces je i sa podgrevanjem u šerpi. Dodajte malo vode i pomešajte pirinač. Stavite na srednju temperaturu i blago zagrevajte i mešajte. Nikako ne sme biti jača temperatura jer će pirinač tako zagoreti.

Pirinač
foto: Prinstcreen/Youtube/ Jamie Oliver

Najbolji način pripreme pirinča

Ako želite da napravite pirinač toliko ukusan da možete jesti bez ičega drugog. Pirinač svakako spada u zdavu hranu, ali kada se jede samo on, prilično je neutralan, zato se može nači i u slatkim i u slanim jelima. Sledi recept, potrebni su vam sledeći sastojci:

– 1 crni luk srednje veličine,

– malo maslinovog ulja,

– 2 šolje vode iz supe,

– 1 šolja belog pirinča,

– začini po želji.

Kako se kuva pirinač? Priprema je prilično prosta: oljuštite i iseckate crni luk. Na dno šerpe stavite malo maslinovog ulja, dovoljno da se na njemu dva minuta prži crni luk. Nakon toga dodate beli pirinač i pržite sve zajedno jedan minut. Pirinač će početi malo da se lepi. Onda je vreme dodati dve šolje vode iz supe. To je začinjena voda, obično sa aromom piletine ili nekog drugog mesa.

Dodajte začine, bosiljak, so, kari ili bilo koji drugi začin koji volite. Preklopite šerpu poklopcem i ostavite da se kuva 18 minuta, bez da podignete poklopac. Kada prođe 18 minuta, skonite poklopac i ostavite pirinač još 5 minuta da se krčka uz mešanje. Tako će pirinač postati vazdušast.

Ako vas zanima ceo proces kako se kuva pirinač, pogledajte ovaj snimak.

(Espreso/ Objektiv)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.