Pijani prebranac, Foto: Printscreen/Youtube/ Sace Recepti

delikates

OVO JELO JE KRALJ SRPSKE TRADICIONALNE KUHINJE, A BAČENO JE U ZABORAV: Vrsta PASULJA koja se VRAĆA na VELIKA VRATA

"Pijani" prebranac je jelo koje ćete iznova i iznova spremati svaki dan

Objavljeno: 12.09.2023. 09:57h

U svakoj srpskoj kuhinji, pasulj i prebranac su tradicionalna jela koja su se pripremala generacijama unazad. Ali, sada vam donosimo osvežavajući pristup ovom omiljenom obroku. Da, možete unaprediti ukus ovih jela sa samo jednim sastojkom - pivom.

Ovaj "pijani prebranac" možete uživati čak i tokom posta ako izostavite slaninu.

foto: Profimedia

Sastojci:

  • 1 kašika slatke paprike
  • 1 kašičica bibera
  • 2 kašičice soli
  • 1 kašičica belog luka u prahu
  • 1/2 kašičice origana
  • 1/4 kašičice tucane ili ljute crvene paprike
  • 1 flaša piva
  • slanina
  • 1/2 šolje smeđeg šećera
  • 1/3 šolje jabukovog sirćeta
  • 1 šolja salsa sosa (može ljuti paradajz sos)
  • 600 g pasulja
  • 1 crni luk
  • 1 ljuta papričica
  • 2 kašike senfa
foto: Profimedia

Priprema:

  1. U šerpu sipajte šećer, sirće i salsa sos.
  2. Mešajte dok se šećer ne otopi, pa dodajte pasulj koji ste prethodno oprali.
  3. Zatim dodajte sekcani crni luk, ljutu papričicu, senf, slatku papriku, so, biber, beli luk u prahu, origano i tucanu ili ljutu mlevenu papriku.
  4. Sipajte pivo i kuvajte dok sve dok ne omekša.
  5. Sipajte smesu u tepsiju i preko stavite šnite slanine i pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko sat i po vremena.

DA LI STE ČULI ZA JELO NOAZET? Ne propustite recept vrhunskog kuvara Raše danas u 18 časova za čuveni specijalitet:

(Espreso/ Republika)