Palenta, Foto: Printscreen/Youtube/CucinaGeek

preukusno

OVAKO ITALIJANI PRAVE OMILJENU SRPSKI VEČERU OD SAMO 3 SASTOJKA: Treba vam 150 dinara i 10 MINUTA (RECEPT)

Ovako Italijani prave omiljenu večeru

Objavljeno: 11.09.2023. 21:39h

Palenta potiče upravo iz severne Italije, niskokalorična je, i kao takva je dobra namirnica za mršavljenje. Prijatelj je vitke linije, jer pomaže u borbi protiv celulita i zadržavanja vode. Lako je svarljiva i daje osećaj sitosti koji dugo traje, a takođe se bori protiv nadutosti stomaka. Osim toga, bogata je antioksidansima.

Italijani spremaju najukusniju palentu i najčešće je koriste kao osnovu uz koju jedu grilovano povrće ili neko bareno meso.

Sastojci:

  • 250 g palente
  • 1 l vode
  • 1/2 kašičice soli

Priprema:

  1. Sipajte vodu u šerpu i posolite. Kada se dobro zagreje (ali ne sme da ključa), dodajte palentu. Mešajte sve vreme dok dodajete i nakon toga kako bi lepo sjedinili sastojke. Kada smesa postane gusta i voda ispari, spremna je. Sipajte smesu u nauljeni kalup za hleb, pa pokrijte providnom folijom i sačekajte da se ohladi na sobnoj temepraturi. Zatim je prebacite u frižider i ostavite da se dobro stegne. Isecite po želji, pa pržite u dobro zagrejanom ulju.
  2. Ovako spremljenu palentu možete da koristite kao večeru, a uz nju možete poslužiti po želji ili kefir i sir ili grilovano povrće. Na taj način ćete dobiti niskokalorični obrok koji će vas brzo zasititi.

Bonus video: Recept za svinjski paprikaš

(Espreso/Stil)