Dejan Vladiković, Foto: Printscreen/Prva tv, Petar Aleksić, rina

DETALJNA HIDROLOŠKA PROGNOZA

ŠTA SU "URBANE POPLAVE" I PRETE LI SRBIJI? Hidrolog za Espreso otkrio i da li će biti novih SUPERĆELIJSKIH OLUJA!

Najniža temperatura biće od 16 stepeni do 23, a najviša od 27 do 31 stepen

Objavljeno: 29.08.2023. 16:59h

U Srbiji je danas znatno svežije u odnosu na prethodne dane. Sa nižim temperaturama stigle su i padavine koje nisu jakog intenziteta, kako je to ranije bilo najavljeno.

Repulički hidrometeorološki zavod najavio je pljuskove sa grmljavinom koji će posle podne i uveče u centralnoj, južnoj i istočnoj Srbiji ponegde biti intenzivniji uz pojavu grada i olujnog vetra u zoni pljuskova.

Duvaće slab i umeren, na planinama ponegde i jak južni i jugozapadni vetar. Najniža temperatura biće od 16 stepeni do 23, a najviša od 27 do 31 stepen.

Juče je Republički hidrometeorološki zavod objavio da će usled jakih padavina biti moguće i "urbane poplave"

Padavine će lokalno biti intenzivnije, od 20 do 40 mm za kratko vreme, uz grad i olujni vetar sa većom verovatnoćom pojave u južnim, centralnim i istočnim krajevima zemlje posle podne i uveče.

Na slivovima Mlave, Peka, Crnog i Belog Timoka, Resave, Nišave, Nere i Brzave tokom 29. i 30. avgusta moguća su lokalna izlivanja bujičnih vodotoka sa pojavom urbanih poplava.

foto: Printscreen/RHMZ

Espreso je kontaktirao Dejana Vladikovića, hidrologa u Republičkom hidrometeorološkom zavodu koji nam je objasnio termin "urbane poplave".

Urbane poplave nastaju u naseljenim mestima kada velika količina kiše padne u kratkom vremenskom periodu i kišna kanalizacija ne može efikasno da ukloni tu vodu, pa dolazi do plavljenja saobraćajnica, podzemnih prolaza, podruma...

Osvrnuo se i na vreme koje će nas pratiti do kraja nedelje

Što se tiče izgleda vremena, tokom današnjeg dana, srede i prvog dela četvrtka očekuje se nestabilno vreme sa kišom i pljuskovima, a zatim sledi stabilizacija vremena sa porastom temperatura.

Potvrdio nam je i da se ne očekuju nove superćelijske oluje u narednom periodu.

foto: Printscreen/RTS

Upozorenje na vremenske nepogode

"Plјuskovi i grmlјavina koji se danas očekuju u Srbiji lokalno će biti intenzivniji (od 20 do 40 mm za kratko vreme) uz grad i olujni vetar sa većom verovatnoćom pojave u južnim, centralnim i istočnim krajevima zemlјe posle podne i uveče", upozorio je RHMZ.

Slobodan Sovilj je istakao i da će od srede do kraja nedelje biti svežije i prijatnije vreme.

- Što se tiče trenutne mesečne prognoze za septembar ona pokazuje da će ovaj septembar biti topliji od proseka plus dva stepena što znači da će u nižim predelim a srednja maksimalna temperatura biti od 23 do 27 stepeni, a ako to prevedemo na broj letnjih dana to znači da nas narednog meseca čeka od 12 do 17 letnjih dana sa maksimalnim dnevnim temperaturama preko 25 stepeni Celzijusa.

foto: Kurir tv

Prema njegovim rečima prosečna količina padavina u septembru će biti do 45 do 75 mm na mesečnom nivou.

- Padavine će biti češće početkom i krajem septembra dok će sredina meseca biti bez padavina. Ove količine padavina su prosečne za septembar ako pogledamo prethodni tridesetogodišnji period, ali je s druge strane manja količina padavina u odnosu na septembar prošle godine kada je na primer u Beogradu palo 100 mm kiše za mesec dana.

(Espreso)