Ratluk, Foto: Printscreen

recept

RECEPT ZA TRADICIONALNU TURSKU POSLASTICU OD 20 MINUTA: Ratluk od JAGODE koji ćete smazati čim ga NAPRAVITE

Recept za pravi turski ratluk od jagode koji se tradicionalno služi uz šolju kafe.

Objavljeno: 17.08.2023. 09:03h

Ovaj dezert ne samo da je izuzetno ukusan, već je i lako pripremiti kod kuće. Uz malo pažnje i strpljenja, za veoma kratko vreme možete uživati u ovom aromatičnom i osvežavajućem zadovoljstvu.

Vreme pripreme:

Oko 20 minuta (plus vreme hlađenja)

Sastojci:

200 grama jagoda

120 grama šećera u prahu

Sok od pola limuna

1,5 kesica želatina (oko 15 grama)

Priprema:

1. Usitnite jagode štapnim mikserom ili u blenderu, a zatim ih pomešajte sa želatinom. Ostavite da smesa nabubri.

2. U šerpici kombinujte šećer u prahu i sok od limuna. Dobro promešajte i zagrevajte na vrlo blagoj vatri. Dodajte smesu s jagodama i želatinom.

3. Pazite da mešavina ne proključa. Samo je potrebno da bude topla i da se želatin potpuno otopi. Sklonite šerpicu s ringle.

4. Ostavite smesu da se ohladi, a potom je mutite nekoliko minuta mikserom dok se ne zgusne.

5. Obložite dublju tepsiju pek papirom i prelijte pripremljenu smesu u nju. Stavite tepsiju na hladno mesto ili u frižider da se masa stegne.

6. Nakon nekoliko sati, izvadite ratluk iz tepsije i secite ga na željene oblike, na primer, na kocke.

7. Pre služenja, pospite ratluk šećerom u prahu kako bi dobio dodatni šarm i dekorativni izgled.

(Espreso/24sedam)