Džem, Foto: Printscreen/Youtube/cecinecake9492

recept

DOMAĆI DŽEM SA ŠLJIVAMA I ČOKOLADOM ZALUDEO JE SRPSKE DOMAĆICE: Za ovaj RECEPT žene bi platile

Recept za domaći džem od šljiva i čokolade

Objavljeno: 10.08.2023. 23:15h

Omiljeni srpski slatkiš koji niko ne odbija-džem od šljiva i čokolade!

Sastojci

  • 5 kg šljiva (očišćenih)
  • 1 kg šećera
  • 100 g čokolade
foto: Printscreen/Youtube/cecinecake9492

Priprema

  1. Šljive oprati, izvaditi koštice, iseći na polovine i izmeriti. U šerpu ređati red šljiva red šećera. Ostaviti malo da odstoji, da šljive puste tečnost. Promešati i staviti na ringlu.
  2. Kuvati na umerenoj temperaturi uz povremeno mešanje.
  3. Kad tečnost uvri i pekmez bude gušći, mešati neprestano. Pred kraj kuvanja dodati lomljenu čokoladu i promešati da se otopi. Pekmez je skuvan kad varjača ostavlja trag, vidi se dno šerpe, ili izvadite kašiku pekmeza na tacnu, ohladite i proverite gustinu.
  4. Suve i čiste tegle staviti u rernu, uključiti na 100 C. Posle pola sata izvaditi tegle i vruć pekmez sipati u vruće tegle.
  5. Rernu isključiti, a pune tegle vratiti unutra i ostaviti 15 minuta. Izvaditi ih, zatvoriti, uviti u frotir i ostaviti ih da se tako skroz ohlade.

Uživajte u ukusu!ž

Bonus video: Recept za svinjski paprikaš

(Espreso/Recepti.com)