Zubi, Foto: Printscreen/TikTok/amandaturner1809

obratite pažnju

KAFU UJUTRU PIJEMO SVI, A DA LI PEREMO ZUBE I KADA: Pranje PRE ili POSLE je VELIKA razlika po pitanju ZDRAVLJA

Ukoliko perete zube pre nego što popijete kafu onda uklanjate nakupljene naslage i otežavate stvaranje mrlja

Objavljeno: 28.07.2023. 20:42h

Svi imamo neke svoje jutarnje rituale, a većini je prva jutarnja kafa kod kuće obavezna. A da li znate da ona može i da naruši zdravlje?

Dobro je poznato da kafa ostavlja mrlje na zubima, a njena kiselost može oštetiti zubnu gleđ. Zbog toga je pranje zuba veoma važno za suzbijanje posledica ispijanja kafe. Ipak, postoje velike šanse da perete zube potpuno pogrešnim redosledom.

foto: Profimedia

Pre ili posle kafe, pitanje je sad?

Ukoliko perete zube pre nego što popijete kafu onda uklanjate nakupljene naslage i otežavate stvaranje mrlja, rekla je Kristina Majners, stomatološkinja iz neprofitne zdravstvene ustanove „CommuniCare“ u San Antoniju.

– Ako su vaši zubi lepi i čisti, manje su šanse da će se kafa lepiti za njih – objasnila je.

Ako ste pretpostavili da je pranje zuba odmah nakon ispijanja kafe dobro za održavanje čistoće, niste u pravu. To čak može pogoršati stvari. Budući da je kafa kisela, pranje zuba neposredno nakon kafe oslabiće vašu gleđ. Odnosno, spoljni sloj zuba koji ih štiti od fizičkih i hemijskih oštećenja.

Majnersova je otkrila i kako izgleda njena jutarnja rutina koju bi i vi trebalo da prekopirate.

Prvo opere zube, zatim popije kafu, a na kraju usta ispere običnom vodom kako bi neutralisala nivo kiselosti u ustima, prenosi „HuffPost“.

ZUBAR POKAZAO KOLIKO PASTE JE STVARNO POTREBNO ZA PRANJE ZUBA! Doktor postao HIT na TikToku, a video pregledalo 700.000 LJUDI:

(Espreso/ 24 sedam)