Gibanica, Foto: Printscreen/Youtube/Home Made Recipes

za doručak ili večeru

OVA GIBANICA SA SIROM I 1 POVRĆEM JE UKUSNIJA OD BILO KOJE DRUGE: Mekana kao kad je naše BAKE SPREME (RECEPT)

Gibanica sa sirom i tikvicama je totalno drugačija od tradicionalne

Objavljeno: 19.07.2023. 14:32h > 14:37h

Osim tradicionalne gibanice sa sirom, ova će vam dobro doći jer još lepša sa jednim dodatkom

Jedno povrće daje joj još bolji ukus, a svi volite da ga jedete.

Toliko se lako sprema da ćete je napraviti za večeru.

foto: Printscreen/Youtube/ Valentina Vuk Mašković

Ne postoji poznatija srpska pita od gibanice, a nije nimalo teška za pripremu. Svaka domaćica nauči brzo da je sprema, a mi predlažemo da napravite i letnju verziju. Iskoristite sezonu tikvica i u nadev dodajte ovo povrće koje svi vole. Bogata i raskošna pita dopašće vam se na prvi zalogaj, a kombinacija sira, tikvica i pavlake je prosto savršena.

Sastojci:

500 g kora za pitu

1 kg tikvica

500 g feta sira

1 kisela pavlaka (180 g)

3 jajeta

Za premazivanje:

foto: Printscreen/Youtube/ Valentina Vuk Mašković

1 jaje

50 ml ulja

50 ml mleka

1/2 kesice praška za pecivo

Priprema:

foto: Printscreen/Youtube/ Valentina Vuk Mašković

Tikvice oljuštite i izrendajte, pa stavite u posudu i posolite. Ostavite nekih 15 minuta da puste vodu, pa dobro procedite. Umutite jaja, pa dodajte mrvljenu fetu i kiselu pavlaku. Posolite i sve dobro sjedinite. Premažite koru smesom i urolajte, pa napravite puža. Stavite na sredinu tepsije. Sledeću koru premažite filom i urolajte, pa obmotajte oko puža na sredini. Tako uradite dok ne utrošite sve sastojke. Ako vam je lakše svaku koru možete da zgužvate i umočite u fil, pa da ređate u tepsiju. Ako se odlučite za drugu verziju onda obavezno dno tepsije obložite korom. Umutite jaje, pa dodajte ulje, mleko i prašak za pecivo. Dobro sjedinite i prelijte preko gibanice. Pecite u zagrejanoj rerni na 190°C oko 40 minuta.

Bonus video:

(Espreso/Stvar ukusa)