Musaka iz 19. veka, Foto: Printscreen/Youtube/Mama Buba

PREUKUSNA JE

OVAKO SU DOMAĆICE SPREMALE MUSAKU U 19. VEKU: Mnogo je UKUSNIJA, ovom RECEPTU ne može ništa DA PARIRA

Sada isprobajte recept za musaku ih 19. veka i vidite kako su je domaćice spremale

Objavljeno: 19.07.2023. 10:43h > 10:47h

Jelo kojem u Srbiji niko ne može da odoli - jeste musaka.

Bilo da se sprema sa krompirom, tikvicama ili nekim drugim povrćem ukus je božanstven.

Sada isprobajte recept za musaku ih 19. veka i vidite kako su je domaćice spremale.

foto: Printscreen/Youtube/Mama Buba

Potrebno:

4 poveća modra patlidžana

jaja

brašno

mast

¼ kg junećeg mesa

¼ kg svinjskog mesa

peršun

2 zelene paprike

FOTO: Printscreen/Youtube/Mama Buba
FOTO: Printscreen/Youtube/Mama Buba
FOTO: Printscreen/Youtube/Mama Buba
FOTO: Printscreen/Youtube/Mama Buba

1 velika glavica crnog luka

1 velika kašika sitno isecane debele slanine

2 kašike obarenog pirinča

2 puta na vrh noža belog bibera

2 puta na vrh noža soli

2 velike kašike milerama

1 jaje

so

biber

foto: Printscreen/Youtube/Mama Buba

paprika

mileram

prezle

Priprema: Za 6 osoba potrebno je 4 velika patlidžana iseći na krogove pa svaki krug prokuvati u slanoj vodi i prebaciti na rešetku da se dobro ocedi. Zatim umutiti jaja i so, pa svaki krug patlidžana umočiti u jaja, pa u brašno pa pržiti na vreloj masti i ostaviti da se ocedi od masti na papirni ubrus.

Kada smo sredili patlidžan, vreme je da pripremimo fil. Na masti predinstati luk i svež peršun, a onda dodati zelenu papriku. Zatim dodati mleveno meso, slaninica i začine i sve dinstati. Zatim dodati obaren pirinač i 2 kašike milerama.

foto: Printscreen/Youtube/Mama Buba

Kada ste napravili fil vreme je da poređate musaku u pleh ili vatrostalnu činiju. Na dno stavite kolutove patlidžana pa sloj mesa, pa sloj milerama, a onda opet patlidžan pa meso pa mileram i na kraju patlidžan još jednom. Preko njega stavite prezle i vratite u rernu da se sve zapeče oko 40 minuta na 200 stepeni Celzijusa.

Bonus video:

(Espresi/Stil)