Punjene tikvice, Foto: PRINTSCREEN/YT/SAVORY RECIPES

RECEPT

OVAKO GRCI PRAVE PUNJENE TIKVICE IZ RERNE: Tajna je u AROMATIČNOM PRELIVU koji ih čini SOČNIM i UKUSNIM (VIDEO)

Napunite tikvice mlevenim mesomm, a onda prelijte aromatičnim bešamel sosom

Objavljeno: 10.07.2023. 11:08h

Za ručak napravite punjene tikvice po grčkom receptu. Ovako pripremljeno jelo će vas oduševiti, a razlikuje se od srpskih samo u sosu. Naime, grčke punjene tikvice se nakon kuvanja prelivaju bešamel sosom koji se pravi bez mleka, ali sa dodatkom limuna i kocke za supu.

Ovako pripremljene tikvice će vas sigurno oduševiti na prvi zalogaj, a sastojci su jeftini.

Sastojci:

8 tikvica

1 ljubičasti luk

foto: Printscreen/Youtube/ Kuhinja Sabi

1 čen belog luka

1 šargarepa

150 g pirinča

50 ml belog vina

500 ml vode

400 g mlevenog mesa (po izboru)

1/3 veze peršuna

1/3 veze mente

1/3 veze kopra

foto: PRINTSCREEN/YT/KAZAN

Za sos:

80 g putera

80 g brašna

700 ml vode

1 kocka pilećeg bujona

2 limuna

prstohvat muskatnog oraščića

2 žumanca

1 kašika seckane mirođije

1 kašika seckanog peršuna

1 kašika seckane mente

Priprema:

Tikvice isecite po želji, ali ih izdubite. Tu sredinu tikvica stavite u posudu i ostavite sa strane. Isecite crni i beli luk, kao i šargarepu, pa propžite na malo maslinovog ulja. Dodajte pirinač, pa gotovu smesu stavite u posudu u kojoj je sredina tikvica. Zatim dodajte i mleveno meso, posolite, pobiberite, pa dodajte seckani peršun, mentu i mirođiju.

Sipajte vino i 250 ml vode, pa sve dobro sjedinite i napunite tikvice. Poređajte tikvice u šerpu sipajte vodu i malo maslinovog ulja, posolite i pobibrite, pa poklopite i ostavite da se tikvice kuvaju nekih 40 minuta. U šerpi istopite puter, pa dodajte brašno. Kratko propržite, a onda postepeno sipajte vodu i mešajte dok se lepo ne zgusne.

Zatim dodajte i kocku supe i mešajte dok se svi sastojci lepo ne sjedine. Sklonite sa šporeta, pa dodajte rendanu koru limuna, sok od limuna, posolite, pobiberite, pospite muskatnim oraščićem, pa u vreo sos dodajte žumanca. Dobro promešajte, pa pospite seckano začinsko bilje kao što su mirođija, peršun i menta. Opet lepo promešajte i služite.

(Espreso/Stvar ukusa)