Đuveč, Foto: Printscreen/Youtube/ Sherpica Recipes

ukusno

STARINSKI RECEPT ZA ĐUVEČ KAKAV SU U JOGOSLAVIJI SVI TAMANILI: Posno jelo koje će vas držati sitim CEO DAN

Pirinač dobro oprati, da se ispere skrob i ostane bistra voda

Objavljeno: 06.07.2023. 18:18h

U toku je petrovdanski post i domaćice običnos premaju posnu hranu. Evo jednog recepta koji će vam se sigurno dopasti. Đuveč je starinsko jelo koje se jede generacijama unazad.

Sastojci

Potrebno je:

700 g krompira

100-150 g pirinča

3 paradajza

3 paprike

100 g šargarepe

1 glavica crnog luka

2 čena belog luka

1 supena kašika peršunovog lista seckanog

foto: Bakina kuhinja

1 kašičica soli

2 kašičice suvog biljnog začina

1 kašičica bibera

1 dl ulja

1 povrtna kocka

6-7 dl voda

Priprema

Povrće očistiti i oprati. Krompir i paradaiz iseći na šnite, šargarepu na kolutove, paprike na sitnije komade.

Crni luk iseći na rebarca, a beli luk protisnuti kroz presu.

Peršunov list iseckati sitno.

Pirinač dobro oprati, da se ispere skrob i ostane bistra voda.

U vodu staviti povrtnu kocku i pustiti da provri, da se kocka istopi.

foto: Bakina kuhinja

U većoj posudi povrće, pirinač, peršunov list i začine izmešati, pa izručiti u podmazanu vatrostalnu posudu, tepsiju ili šerpu, koja može u rernu. Preliti uljem i sa 2/3 povrtnog temeljca.

Pokriti poklopcem ili alu-folijom, pa peći 35 minuta na 200-220 C. Nakon toga skinuti poklopac ili foliju, proveriti da li su pirinač i povrće omekšali i ako treba, doliti još tečnosti, da đuveč ne bude suv, smanjiti temperaturu na 180 C, pa ga zapeći oko 10 minuta, da gornja površina porumeni.

Ovakav đuveč se može pripremati i sa komadima mesa (pileće, svinjsko, juneće) i tada se vreme pečenja povećava, zavisno od vrste i starosti mesa. Meso se može prethodno posebno propržiti ili prodinstati, da malo omekša, pa ga dodati ostalim sastojcima i staviti da se peče.

(Espreso/Recepti)