Ilustracija, Foto: Filip Plavčić

odvratno

SKORO SVI TRAŽIMO OVO U KAFIĆU, A ĐAVOLSKI JE OPASNO: Ne možete ni da zamislite koliko, VRATIĆETE GA ODMAH

Evo zašto bi trebalo da promislite pre nego što poručite ovako nešto u kafiću ili restorani

Objavljeno: 19.06.2023. 09:41h > 10:07h

Krenulo je vreme izlazak, svi sigurno dosta više sedite po kafićima i restoranima. Asocijacija na osveženje su nam gazirana pića sa kriškom limuna, pomornadže i obaveznim sastojkom bilo kog hladnog pića - ledom.

Evo zašto bi trebalo da promislite pre nego što poručite ovako nešto u kafiću ili restoranu.

Sprovedena istraživanja o kvalitetu leda pokazala su da je čak 77,2 odsto uzoraka bilo pozitivno na prisustvo koliformnih bakterija, čije je poreklo fekalno. Reč je o mikroskopski sitnim česticama, koje su u led dospele zbog prljavih ruku. Samim tim, najveća zabluda koja vlada kod ljudi jeste ta da na ledu ne mogu da se zadrže bakterije.

foto: Printscreen/TikTok/lenagryszko

Led u kafićima i restoranima brze hrane je najveće leglo bakterija i u proseku ih ima više nego u WC šolji, što je posledica retkog čišćenja ledomata. Svakako, nijedan od uzoraka ne predstavlja pretnju za zdravlje. Još jedno istraživanje je pokazalo da se najviše bakterija krije u čaši vode ili gaziranom soku sa kriškom limuna. Istraživači su testirali 76 krišaka limuna iz 21 restorana i otkrili su da je 70 odsto, odnosno 53 kriški zaraženo bakterijama.

Iako ovo nije najobuhvatnije istraživanje na ovu temu i sami možete da primetite da je kriška limuna koju dobijate u čaši već unapred isečena, a da se te kriške drže u plastičnim posudama na sobnoj temperaturi, što je ujedno i idealno okruženje za bakterije. Istraživanje nije jasno otkrilo izvor ovih bakterija, ali je otkrilo da ove bakterije ne mogu da prežive i razmnožavaju se u alkoholnim pićima.

Pored dodataka, doktori savetuju da preko leta izbegavate ova pića.

SAMO ĐANI IMA ČUKU DA SKOČI U LED LEDENU VODU: Pevač pravo iz sobe uskočio u BAZEN, uživa za sve pare u LUKS APARTMANU:

(Espreso / MONDO)