Torta, Foto: Printscreen/Youtube/NatasineSlastice

prijatmo!

KRALJICA SVIH POSLASTICA - MILKA TORTA: Jednostavan RECEPT, a RASKOŠAN SLATKIŠ zbog kog NEPCA PEVAJU

Milka torta je odličan izbor za svaku priliku

Objavljeno: 15.06.2023. 12:02h

Sve domaćice bi se složile da je Milka torta kraljica svih čokoladnih poslastica!

Sastojci:

Za podlogu:

  • 200 g keksa (po izboru)
  • 100 g otopljenog putera

Za fil:

  • 200 g čokolade milka
  • 500 ml slatke pavlake
  • 2 kašičice želatina u prahu
  • 2 kašike vode

Za preliv:

  • 100 ml slatke pavlake
  • 100 g čokolade milka

Za dekoraciju (opciono):

  • 100 g čokolade milka, narendane
  • Šlag ili preliv po želji
foto: Printscreen/Youtube/NatasineSlastice

Priprema:

Podloga: Keks stavite u blender ili ga sameljite u kesici pritiskajući ga valjkom ili kašikom. U otopljen puter dodajte samleveni keks i dobro promešajte da se sjedini. Smesu utisnite u dno kalupa za tortu, ravnomerno je rasporedite i pritisnite prstima da se stegne. Stavite koru u frižider dok pripremate fil.

Fil: U maloj šerpici zagrejte slatku pavlaku do tačke ključanja, ali pazite da ne proključa. Sklonite šerpicu sa šporeta i dodajte izlomljenu čokoladu. Mešajte dok se čokolada potpuno ne otopi i smesa postane glatka. U posebnoj posudi razmutite želatin u prahu sa vodom i ostavite da nabubri nekoliko minuta. Zagrejte želatin na laganoj vatri ili u mikrotalasnoj pećnici samo dok se ne rastopi. Dodajte rastopljeni želatin u smesu sa čokoladom i promešajte da se sjedini. Ostavite fil da se malo ohladi, ali ne sme da se potpuno stegne. Izvadite podlogu iz frižidera i pažljivo prelijte fil preko nje. Vratite tortu u frižider i ostavite je da se potpuno stegne, najbolje nekoliko sati ili preko noći.

Preliv: U šerpici zagrejte slatku pavlaku do ključanja. Sklonite šerpicu sa šporeta i dodajte izlomljenu čokoladu. Mešajte dok se čokolada potpuno ne otopi i smesa postane glatka. Ostavite preliv da se malo prohladi.

Slaganje i dekoracija: Izvadite tortu iz frižidera i pažljivo je izvadite iz kalupa. Prelijte čokoladnim prelivom i poravnajte ga po površini. Po želji, možete po površini posuti narendanom čokoladom ili je ukrasiti šlagom. Vratite tortu u frižider na neko vreme da se preliv stegne. Pre serviranja, izvadite tortu iz frižidera i pažljivo je isecite na komade. Poslužite i uživajte!

Napomena: Ovaj recept možete da prilagodite prema svom ukusu. Na primer, možete dodati iseckane orahe, lešnike ili druge dodatke u fil za dodatnu teksturu i ukus.

(Espreso/Stvar ukusa)