Oliver Mandić, Foto: Dragana Udovičić

zanimljivo

SVE ŠTO NISTE ZNALI O OLIVERU MANDIĆU SADA JE PRED VAMA: Ovi podaci FRAPIRAJU

Ostavio je značajan trag u domaćoj muzici

Objavljeno: 04.06.2023. 15:40h

Oliver Mandić rođen je u Užicu 13. jul 1953. godine, poznati je srpski pevač i kompozitor popularne muzike. Bio je jedna od najistaknutijih zvezda beogradskog novog talasa prve polovine osamdesetih godina.

U mladosti se obrazovao u muzičkoj školi Stanković u Beogradu sa namerom da postane pijanista klasične muzike (u vreme aktivne karijere bio je jedan od retkih jugoslovenskih rok i pop muzičara koji su imali podlogu klasičnog muzičkog obrazovanja, uključujući tu i čitanje/pisanje nota).

Ostao je zapamćen u muzičkim krugovima bivše Jugoslavije po beskompromisno visokim standardima koje je zahtevao u vezi sopstvene muzičke produkcije, uključujući kvalitet materijala, prvoklasnu studijsku opremu i potpunu uvežbanost muzičara u studiju/na koncertima. Diskografski opus Olivera Mandića je brojčano skroman, ali je obilovao hitovima i pokazao se kao izuzetno komercijalan.

Obrazovanje je stekao u beogradskoj muzičkoj školi Stanković sa željom da postane pijanista klasične muzikefoto: prentscreen/youtube/konkordski

Oliver Mandić se predstavio široj publici kroz TV emisiju “Beograd noću”, koja je emitovana uporedo sa izlaskom prvog albuma “Probaj me” 1981. godine. Emisija se sastojala od video-spotova za pesme sa ploče.

Režiser je bio Stanko Crnobrnja, a kostime i Mandićev izgled osmislio je konceptualni umetnik Kosta Bunuševac (isti kostimi su korišćeni i na omotu prvog albuma). Deo javnosti je bio ozbiljno isprovociran Mandićevim tranvestitizmom, ali je bez obzira na kontroverznost emisija dobila nagradu “nagrada grada Montrea” a potom i komercijalno objavljena na video-kaseti, što je bilo nesvakidašnje za tadašnju muzičku scenu.

Poklonici muzike u bivšoj Jugoslaviji pamte Olivera kao muzičara sa beskompromisno visokim standardima koje je postavljao u vezi svoje sopstvene muzičke produkcije što je uključivalo kvalitet muzičkog materijala, prvoklasnu studijsku opremu, kao i uvežbanost muzičara na koncertimafoto: prentscreen/youtube/konkordski

Oliver Mandić je bio pobednik prvog i drugog festivala popularne muzike MESAM (1984. i 1985. godine).

Napisao je muziku za filmove Nacionalna klasa (učešće; 1979.) i Poslednji krug u Monci (1989.)

Godine 1991. Oliver Mandić je kratkotrajno bio član beogradske grupe Riblja čorba. Zamisao je bila da Oliver Mandić postane klavijaturista sastava, a trebalo je i da kreativno učestvuje u stvaranju ploče “Labudova pesma” sa polovinom numera. Oliver Mandić i Riblja čorba su snimili kompletan materijal za ovu ploču u Beču krajem 1991. godine (uključujući i pesme sa Mandićevom muzikom, na kojima je vokale otpevao Bora Đorđević), ali su se pre izlaska albuma Oliver Mandić i Bora Đorđević posvađali tako da je saradnja naprasno prekinuta.

Kada je Mandić početkom sedamdesetih debitovao kao instrumentalista, odmah je okarakterisan kao vunderkind beogradske scenefoto: prentscreen/youtube/Тома Неверни

Ploča Riblje čorbe “Labudova pesma” se ipak pojavila na tržištu 1992. godine, ali se na njoj nisu nalazile numere čiji je autor muzike bio Oliver Mandić usled izdejstvovane sudske zabrane (ovo skraćeno izdanje albuma je imalo sveukupno osam pesama, pola od planiranog broja). Oliverove pesme snimljene sa Ribljom čorbom su danas dostupne samo u obliku piratskih snimaka, a zbog svoga kvaliteta i svojevrsnog zvuka (nesvakidašnja kombinacija Oliverovih klavijatura i Borinog glasa) vrlo su cenjene među kolekcionarima.

Tokom devedesetih godina (i kasnije) pisao je muziku i aranžmane za zvezde turbo-folka.

Bonus video:

(Espreso/Tekstomanija)