Situacija na Kosovu, Foto: Printscreen/Kosovo-online

tu je kfor

U LEPOSAVIĆU MIRNO, ZA SUTRA NAJAVLJENO NOVO OKUPLJANJE U ZVEČANU: Određen pritvor uhapšenim Srbima na severu KiM

Meštani Zvečani juče su dodali još jedan zahtev, a to je da se uhapšeni Srbi puste na slobodu

Objavljeno: 31.05.2023. 07:51h > 23:23h
14:30h

Orlić: Kurti čini sve da ugrozi mir, Srbi suočeni sa novim talasom nasilja

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić sastao se danas sa delegacijom Poslaničke grupe prijateljstva sa Republikom Srbijom u Državnom zboru Republike Slovenije, na čelu sa predsednicom Lenom Grgurevič koju je upoznao sa teškom situacijom za Srbe na KiM i još jednim talasom organizovanog nasilja sa kojim se suočavaju.

"Umesto da se tenzije spuste i situacija relaksira, Aljbin Kurti radi sve suprotno – pokušava da dovede do velike eskalacije i uništi mir. Da je upravo Kurti izvor problema nedvosmisleno je jasno svima, i to prethodnih dana otvoreno saopštava i međunarodna zajednica“, rekao je Orlić, saopšteno je iz Parlamenta.

On je ukazao da Priština brutalnom silom pokušava da u sredinama u kojima žive isključivo Srbi, nametne svoju nelegitimnu i nedemokratsku vlast, uzurpirajući zgrade opština, maltretirajući goloruk narod koji sedeći protestuje i pucajući na njega bojevom municijom.

14:15h

Hil: Priština će snositi posledice jer nije poslušala savete SAD

Ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil izjavio je da će Priština snositi posledice, jer nije poslušala savete Sjedinjenih Američkih Država, da će se to odraziti na odnose sa Vašingtonom, ali da ni on nije upoznat sa svim detaljima.

Ukazao je da mora da se postigne napredak u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, formiranju ZSO i nastavku dijaloga.

14:05h

Šef Delegacije EU u Beogradu Žiofre: EU u kontaktu sa Beogradom i Prištinom u pokušaju da deeskalira nasilje na KiM

Šef Delegacije EU u Beogradu Emanuele Žiofre izjavio je danas da visoki predstavnik i specijalni izaslanik EU veoma pažljivo prate situaciju na Kosovu i da ostaju u kontaktu sa Beogradom i Prištinom u pokušaju da deeskaliraju nasilje.

"U ponedeljak smo videli ozbiljne scene nasilja i osuđujemo nasilje tokom kog smo videli da je mnogo ljudi ranjeno i povređeno među demonstrantima, ali i među snagama Kfora, koje su tu kako bi sprečile nasilje", rekao je Žiofre novinarima uoči panela o procesu proširenja Evropske unije na Zapadni Balkan u Beogradu.

On je rekao da je situacija na Kosovu zabrinjavajuća i da visoki predstavnik EU Žozep Borel prati tamošnje stanje veoma pažljivo, zajedno sa specijalnim izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom, tako što obojica ostaju u kontaktu sa obe strane u pokušaju da deeskaliraju nasilje.

13:55h

Muke stanovnika u blizini zgrade opštine Zvečan

Građani stambenog bloka koji se nalazi odmah pored opštine Zvečan, ovih dana žive u vanredno teškim uslovima jer su već tri dana pod opsadom brojnih pripadnika Kfora i specijalne kosovske policije, sa bodljikavom žicom i oklopnim vozilima.

Stanare ovih zgrada vojnici Kfora pretresaju pri izlasku iz zgrada, kao i po povratku.

Jedna od stanarki rekla je da im život ovih dana izgleda kao u ratnim filmovima.

"Kada želimo da napustimo stanove moramo da im najavimo da bi oni došli i pretresli nas, a potom i ispratili kuda idemo. Tako je i u povratku, pretresu nas ponovo da nešto nismo uneli u zgradu. Neizdrživo je", kazala je ona.

13:15h

Kurti o sankcijama SAD

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti rekao je da je zabrinut, ali ne i uplašen, povodom sankcija SAD Kosovu nakon nedavnih dešavanja na severu, piše Reporteri.

Kurti je u Bratislavi rekao da je poruka SAD jaka i da pokušavaju da nađu izlaz.

13:00h

Petković: Kurtijevi lažni gradonačelnici i besni specijalci su izvor problema

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković reagovao je na izjavu kosovskog premijera Aljbina Kurtija, koji je rekao da "dokle god se besna rulja nalazi na ulicama, koja preti da će napasti, specijalci moraju da budu u opštinskim zgradama", poručujući mu da bi bilo bolje da opozove svoje "lažne gradonačenike i besne specijalce", jer su oni izvor problema.

12:52h

Makron: Priština snosi odgovornost za nemire na severu Kosova

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas u Bratislavi da Priština snosi odgovornost za nemire na severu Kosova i izrazio nadu da će se kasnije ove nedelje sastati sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i liderima Beograda i Prištine, prenosi RTV.

Makron je na konferenciji za novinare u Bratislavi, gde se održava bezbednosni forum "Globsek 2023", rekao da vlasti u Prištini snose odgovornost za nemire koji su, kako je primetio, naglo porasli otkako su albanski gradonačelnici preuzeli dužnost u opštinama na severu Kosova, u kojima većinu čine Srbe.

12:30h

Server: SAD trenutno pružaju stopostotnu podršku Srbiji

Američki ekspert za Zapadi Balkan i profesor na Univerzitetu Džon Hopkins, Danijel Server istakao je da razume želju premijera Kosova Aljbina Kurtija da vrši zakonska ovlašćenja širom Kosova, ali da SAD trenutno podržavaju Beograd u potpunosti, prenosi Indeks onlajn.

Prema njegovim rečima, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je "stvorio situaciju da Kosovo izgubi podršku najmoćnijeg saveznika".

"Ne slažem se sa Amerikancima oko toga šta rade, ali moramo biti realni, Kosovu je potrebno da EU i SAD odobre akcije koje će preduzeti u budućnosti", rekao je Server.

Smatra da je Kosovu potrebno i odobrenje Srba sa Kosova, i da ne očekuje da će novi gradonačelnici moći da vrše vlast bez toga.

"Biće pritiska na Kurtija da Srbima obezbedi neophodne resurse, ali glavna stvar je da se izvučemo iz ove zbrke", rekao je Server.

Server je dodao da Amerika nije kritikovala Srbiju zbog "napada na trupe Kfora", ističući da Vašingnton Beogradu pruža stopostotnu podršku.

12:10h

Srbi iz Zvečana šalju Đokoviću srpsku trobojku u Pariz

Srbi iz Zvečana poslaće srpsku trobojku Novaku Đokoviću u Pariz gde se Đoković takmiči na Rolan Garosu.

To je danas najavio bivši gradonačelnik Zvečana Dragiša Milović.

"Imamo moralnu obavezu da zahvalimo jednom od najvećih Srba, počasnom građaninu Zvečana Novaku Đokoviću i da mu kažemo hvala što na veličanstven način predstavlja Srbiju i poslaćemo zastavu naše lepe Srbije Novaku da je u Parizu podigne kada osvoji Rolan Garos", naveo je Milović.

12:00h

Kurti: Specijalna policija neće napustiti zgrade opština na severu dok je besna rulja na ulici

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti doputovao je danas u Bratislavu, iako je dan ranije rekao da je otkazao učešće na forumu u Slovačkoj, i poručio je da se uprkos zahtevima iz Vašingtona pripadnici specijalne policije neće povući iz opštinskih zgrada na severu Kosova.

Kurti je naglasio da "dokle god se ljutita rulja nalazi na ulicama, koja preti da će napasti, specijalci moraju da budu u opštinskim zgradama".

"Naša policija radi veoma profesionalan posao, obučeni su od SAD i EU, zapadno su orijentisani i dobro znaju ljudska prava i nema povrede od strane naše policajce", rekao je Kurti.

Kurti je naveo da se sastao sa Boreljom i Lajčakom.

"Rekao sam im da je ovo bio miran protest imao bih razumevanja, ali ne za rulju koja puca i viče ubij, ubij. Ovoj fašističkoj rulji nećemo predati našu republiku", rekao je Kurti.

11:55h

Ministar Vučević stigao u garnizon Raška

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević stigao je u garnizon Raška gde je razmešten deo snaga Vojske Srbije.

Ministar Vučević održaće sastanak sa visokim starešinama Vojske Srbije na kome će biti razmatrana aktuelna bezbednosna situacija.

11:30h

Milović: Dvojica uhapšenih Srba prebačeni u sudski pritvor u Prištini

Dvojica uhapšenih Srba Radoš Petrović i Dušan Obrenović, koje je Kfor pre dva dana predao kosovskoj policiji, prebačeni su iz policijskog pritvora u Kosovskoj Mitrovici u sudski pritvor u Prištini, saopštio je bivši gradobnačelnik opštine Zvečan Dragiša Milović.

Milović je u Zvečanu rekao da se očekuje da Petrović i Obrenović kasnije danas izađu pred sudiju.

11:05h

Euleks o uhapšenom Obrenoviću: Pratimo slučaj, raspitaćemo se kod advokata o postupanju sa pritvorenikom

Euleks pažljivo prati slučaj i prisustvovaće saslušanju o pritvoru. Tokom saslušanja o pritvoru, Euleksovi posmatrači će moći da se raspitaju kod advokata o postupanju sa pritvorenikom, naveli iz ove Misije za Kosovo onlajn na pitanje da prokomentarišu izjavu advokata Miljkovića da je njegov klijent Dušan Obrenović brutalno pretučen od strane kosovske policije i da li će neko iz evropske misije ispitati ove navode.

Kako su naveli iz Euleksa, pored ovog slučaja, prate još preko 60 slučajeva koji se odnose na kosovske Srbe.

"Možemo potvrditi da Euleks pažljivo prati slučaj i da će prisustvovati saslušanju o pritvoru. Tokom saslušanja o pritvoru, Euleksovi posmatrači će moći da se raspitaju kod advokata o postupanju sa pritvorenikom. Euleks nastavlja da pažljivo prati preko 60 slučajeva koji se odnose na kosovske Srbe, ili eventualno utiču na odnose među zajednicama preko svoje Jedinice za praćenje slučajeva", naveli su iz Euleksa.

10:45h

Dr Elek: Stabilnije stanje Dragiše Galjka, noćas primio još dve jedinice krvi

Govoreći o zdravstvenom stanju najteže povređenog Dragiše Galjka, direktor KBC Kosovska Mitrovica Zlatko Elek kaže da posle jutrošnje vizite i hirurškog kolegijuma njegovo zdravstveno stanje je nešto stabilnije, ali ne toliko dobro da bi bio prebačen na odeljenje hirurgije.

"Noćas je primio još dve jedinice krvi. Nadamo se da će se to krvarenje postepeno zaustaviti i da ćemo u narednim danima imati blagi oporavak. Sigurno će lečenje potrajati mnogo, mnogo duže nego što smo očekivali", navodi Elek.

10:29h

Lekari i zaposleni u КBC Кosovska Mitrovica došli da podrže mirni protest u Zvečanu

Pesma "Izađi mala" ori se u Zvečanu. Ta pesma od početka protesta postala je svojevrsna nezvanična himna, a upućena je lažnim gradonačelnicima i kosovskim specijalcima koji su zauzeli srpske opštinske objekte na severu.