Gibanica, Foto: PRINTSCREEN/YT/HOME KITCHEN WITH DANNY

recept

DA BI VAM GIBANICA BILA MEKANA MORATE DA DODATE 1 SASTOJAK U SMESU: Ovo je TAJNA starinskog SRPSKOG recepta

Savršenog je ukusa

Objavljeno: 29.05.2023. 21:35h

Uz ovaj recept i način pripreme koji ćemo opisati u narednim redovima, vaša gibanica će sigurno biti vazdušasta, ukusna, mekana i hrskava. Drugim rečima – savršena.

Potrebno vam je:

500 grama kora

250 grama sira

foto: Printscreen/Youtube/ Valentina Vuk Mašković

2 jajeta

100 mililitara jogurta

150 mililitara kisele vode

50 mililitara ulja

Jedna kašika ulja

1/2 šoljice vode

Priprema:

Jaja, sir, jogurt i ulje dobro pomešajte u činiji. Postepeno dodajte kiselu vodu. U pola šoljice vode dodajte jednu kašiku ulja i promešajte. Time podmažite prve dve i poslednje dve kore. Tepsiju obložite papirom za pečenje.

foto: Printscreen/Youtube/ Kuhinja Valentina Mašković

Stavite jednu koru, poprskajte je mešavinom od vode i ulja, pa stavite drugu koru i onda opet malo vode i ulja. Zgužvajte drugu koru, utopite u fil pa stavite u tepsiju jednu pored druge. Preko stavite koru da joj ne izlaze ćoškovi iz tepsije.

Opet stavite dve kore utopljene u fil, jednu preko i sve tako. Na kraju sve obložite sa dve kore koje ćete poprskati mešavinom vode i ulja, pišu “Recepti“.

Pecite na 200 stepeni oko 40 minuta. Dok se peče postepeno smanjivati na 150 stepeni.

Kako da ostane vazdušasta?

Kada je ispečete, prevrnete je na četiri šolje da bi pod pritiskom i silom, ostala vazdušasta. Na taj način hladite je oko 20 minuta.

Majke i snajke:

(Espreso/Recepti)