Meso, Foto: Printscreen Youtube/Dozus Cook

savet

TRIK ZA STAVLJANJE ZAČINA U MESO SVAKA DOMAĆICA MORA DA ZNA: Samo tako će jelo IMATI poseban UKUS

Svaka vrsta mesa ima svoj začin koji mu daje poseban ukus

Objavljeno: 27.05.2023. 08:06h

Da bi vam meso bilo ukusno morate da mu dodate određene začine.

Svaka vrsta mesa ima svoj začin koji mu daje poseban ukus.

Od sada bez toga nećete praviti nijedan ručak.

foto: Printscreen/Youtube/ Dozus Cook

Začinske biljke imaju značajnu ulogu u kulinarstvu, pomažu da istaknemo ukus i aromu jela, posebno kada se koriste uz različite vrste mesa. Pravilan izbor začina može dodatno da poboljša i istakne ukus, miris, pa i teksturu mesa.

Evo nekoliko saveta o tome koje začinske biljke se tradicionalno slažu uz određene vrste mesa:

Piletina

Ruzmarin: Ova aromatična biljka daje "raskošnu notu" ukusu i mirisu pečene piletine. Može se koristiti u sušenom oblikuili svež.

foto: Printscreen/Youtube/HomeChefRecipes

Beli luk: Dodaje intenzivnu aromu i blagu pikantnost piletini.

Majčina dušica: Ima blagu, pomalo citrusnu notu koja se dobro slaže sa piletinom. Može se koristiti sveža ili sušena.

Junetina

Majoran:Ovaj začin ima slatkastu i pikantnu aromu koja doprinosi ukusu pečene junetine. Može se koristiti u svežem ili sušenom obliku.

Bosiljak:Ima izraženu aromu i dodaje svežinu jelima od junetine. Najbolje je koristiti sveže listove bosiljka.

foto: Printscreen/Youtube/ Kuhinja za 10

Origano:Zahvaljujući jakom mirisu i pikantnom ukusu, origano je odličan izbor za jela od junetine. Obično se koristi u sušenom obliku.

Svinjetina

Majčina dušica:Ovaj začin ima jaku aromu i odlično "maskira" jak miris svinjetine, istovremeno joj poboljšavajući ukus. Najbolje je koristiti sušenu majčinu dušicu.

foto: Printscreen/Youtube/ Sašina Kuhinja

Đumbir:Daje pikantnost i osvežavajući ukus svinjetini.

Žalfija: Zahvaljujući pikantnoj i pomalo gorkastoj aromi, žalfija se dobro slaže sa svinjskim mesom. Može se koristiti sveža ili sušena.

Jagnjetina

Menta:Ima osvežavajući ukus koji savršeno dopunjuje jagnjetinu. Najbolje je koristiti sveže listove mente, odnosno nane.

Kim:Daje blago "orašastu" notu jelima od jagnjetine.

Majčina dušica:Intenzivna aroma, odličan začin za jela od jagnjetine. Može se koristiti sveža ili sušena.

foto: Printscreen/Youtube/ Hrana i Vino

Riba

Peršun:Sveži peršun daje svežinu i blagu gorčinu jelima od ribe. Možete da se koristi i sušen.

Mirođija:Poznata po svojoj osvežavajućoj aromi koja se dobro slaže s ribom. Najbolje je koristiti u svežem obliku.

Limunova trava:Ova biljka ima izraženu citrusnu aromu koja se odlično uklapa s jelima od ribe.

(Espreso/Stvar ukusa)