Čorba, Foto: Printscreen/Youtube/ Jelajelena Petrovic

na kašiku

RECEPT ZA STARINSKU KISELU ČORBU KOJU SVI VOLE: 1 SASTOJAK daje POSEBAN ukus

Beogradski recept za paradajz čorbu sa kostima će vas oduševiti

Objavljeno: 21.05.2023. 11:40h

Paradajz čorba sa kostima se nekada stalno pripremala i bila je pravi specijalitet, ali danas su Srbi zaboravili na ovaj recept. Pravi se zaista jednostavno i na brzinu, a ova starinska beogradska paradajz čorba će vas oduševiti već na prvi zalogaj.

Pripremite sastojke koji nisu skupi i iznenadite ukućane odličnim jelom. Umesto kostiju možete da koristite i krmenadle.

foto: Printscreen/Youtube/ Jelajelena Petrovic

Sastojci:

500 g svežih svinjskih kostiju (može i krmenadla)

1 crni luk

1 veza zeleni (paškanat, šargarepa, peršun)

5-6 zrna bibera

1 lovorov list

150 ml domaćeg paradajz sosa

1 šolja pirinča

1 kašika brašna

1 kašičica slatke mlevene paprike

foto: Profimedia

Priprema:

U šerpi propržite rendani crni luk, pa dodajte kosti. Prelijte vodom i ostavite da se kuva. Ako je potrebno posle nekog vremena dodajte još vode. Zatim dodajte seckanu vezu zeleni, sem peršuna, začinite suvim začinom, biberom, lovorovim listom i sipajte paradajz sos.

Kuvajte dok šargarepa ne omekša, a ako je previše kisela dodajte kašičicu šećera. Pomešajte mlevenu papriku i brašno sa vodom, tako da nema grudvica i sipajte u čorbu. Dodajte i pirinač, sipajte čašu vode i kuvajte još 10 minuta. Na kraju izvadite meso i dodajte seckani peršun.

Majke i snajke:

(Espreso/Stvar ukusa)